Wanneer ChatGPT in het zand bij-t

door Kathleen De Clercq
876 views
Beachvolleybal en zandbijen: een verenigbare combinatie? ChatGPT weet er niet meteen raad mee. Foto: Dries Koekelkoren.

De nieuwe online schrijfrobot ChatGPT: terecht op veel hoera’s onthaald, maar wel nog in zijn kinderschoenen. Zo beet hij onlangs in het zand bij een schrijfopdracht over beachvolleybal, zandbijen en biodiversiteit.

Vergroenen

In januari worden de PXL-studenten van het tweede jaar Groenmanagement traditiegetrouw ondergedompeld in een case rond groenontwikkeling. In twee weken tijd buigen de groepjes studenten zich over een gegeven locatie die vergroening of groenontwikkeling nodig heeft. De locatie voor 2023: PXL-campus Vildersstraat.

Vergroenen en een aangenamere schoolomgeving maken die past bij de departementen PXL-People & Society, PXL-Education en PXL-Media & Tourism: dat was de kernopdracht die campusbeheerder Tim Dehaen meegaf. En als het even kon, ook graag meer zichtbaarheid en herkenbaarheid. Een open campus: dat past bij de visie van Hogeschool PXL. En last but not least: een groenmanager is geen groenmanager als hij niet maximaal inzet op biodiversiteit en op klimaatactie.

Beachvolleybal en zandbijen?!

OK, een duidelijke opdracht dus. Maar toen kwam het: de lectoren vonden dat de moeilijkheidsgraad nog wat kon worden opgedreven en dus vroegen ze de studenten om een beachvolleybalterrein en ruimte voor zandbijen te voorzien.

Bijen met de lieflijke uitstraling van ‘Maja de bij’ zijn de ideale ‘kapstok’ voor een educatief verhaal rond biodiversiteit, bijvoorbeeld lespakketjes voor elke graad in het lager en secundair onderwijs.  Beachvolleybalterreinen zijn een laagdrempelige manier om meer jongeren aan het sporten te krijgen: ze stralen iets van zon, zand en zee uit. En belangrijk: er zijn er nog geen in de op sport gerichte scholencampussen in de nabijheid van Campus Vildersstraat.

Waarschijnlijk, wellicht of misschien

De link tussen beachvolleybal en zandbijen is zand. Maar hoe verenigbaar zijn die twee? Dat vroegen we aan ChatGPT. In minder dan een minuut schreef de bot een samenhangende tekst waarin voorzichtige uitspraken werden gedaan die – althans voor iemand die er niets van kent – richting kunnen geven. Maar het werd wel duidelijk dat ChatGPT lang niet zo zeker was van zijn stuk. Hij misschiende er nogal op los: woorden als waarschijnlijk, wellicht en misschien kwamen veelvuldig voor in de automatisch gegenereerde tekst.

Tijd voor de pro’s

Tijd dus om de pro’s in te schakelen. Als hogeschool met het netwerk vonden we die in no time bereid tot een professionele toelichting over twee thema’s: beachvolleybal en bijen.  

In de gangen van PXL-Green & Tech vatten we niemand minder dan Dries Koekelkoren bij de kraag. Lector Elektromechanica, maar ook voorzitter van de Belgische Beachvolleybalcommissie en zelf voormalig 6-voudig Belgisch beachvolleybalkampioen. Hij promoot waar hij kan in België en daarbuiten zijn sport door advies te geven aan lokale besturen of sportverenigingen over de kwalitatieve aanleg van beachvolleybalterreinen.

In een college on demand kregen de junior-collega’s van deze senior-collega een toelichting die je al bij de eerstvolgende pauze naar een zandstrand deed snakken om kennis te maken met de sport. Afmetingen, opstellingen van netten, korrelgrootte van zand, belijningen: het kwam allemaal ter sprake. Eén slotvraag nog: zouden de spelers bang zijn van bijen? Dries verwachtte van niet.

Een zandbij lijkt op Maja de bij. Z’n angel is klein en niet sterk genoeg om door mensenhuid heen te prikken. Foto: Wikipedia.

Verder van huis, maar wel woonachtig aan de beach van Bredene vonden we Bart Vandepoele, al 15 jaar grote bezieler van het project ‘Week van de bij’. Via een onlinesessie voor de hele klas begrepen we beter hoe zandbijen leven.

Ze maken 80% van onze inheemse bijensoorten uit en – zoals hun naam het al verklapt – hebben ze iets met zand. Ze maken er gangen in, vullen die met stuifmeel, ze leven als koppeltjes en het belangrijkste van al: ze zijn zo klein dat zelfs hun angel niet sterk genoeg is om door onze huid te kunnen prikken.

Zelfs als er beachvolleyballers bang zouden zijn van bijen, dan hebben ze daar helemaal geen reden meer voor. Bart introduceerde het idee om een bijenburcht te maken want aan de bekende insectenhotels hebben de zandbijen niet veel. En verder: bloemen, bloemen, bloemen. Het jaar rond met stuifmeel in grote hoeveelheden, zodat die koppeltjes bijen hun gangen kunnen vullen.

Aan de slag

De studenten verwerkten de bijenburchten, die bestaan uit zanderige taluds, in de tribunes van de beachvolleybalterreinen. Ze zagen in die beachvolleybalterreinen een kans om de identiteit van de campus te steken. Bekendmaking van projecten zoals deze vragen media-aandacht. Studenten van de lerarenopleiding kunnen lespakketjes rond biodiversiteit ontwikkelen, lerarenopleiding kan beachvolleybal integreren in de lessen, en door beachvolleybal als laagdrempelige sport aan te bieden kan er een sociaal project van gemaakt worden voor alle Hasselaren.

Als het van de junior-collega’s, senior-collega’s en externen afhangt belooft het een groene, mooie, gezellige, sportieve en natuurvriendelijke campus te worden. Maja en haar zand-vriendjes zijn de permanente supporters op de eerste rij.

Straf versus straffer

Netwerking: het is het huismerk van PXL, het is het huismerk van ChatGPT. ChatGPT – nog maar in zijn kinderschoenen – is al behoorlijk straf, maar het netwerk van PXL is straffer! Een oprechte dankjewel aan Dries Koekelkoren en Bart Vandepoele om als pro’s op te treden in de PXL-opleiding Groenmanagement.  Jullie maakten het verschil.

Contact: kathleen.declercq@pxl.be

Aanbevolen berichten