
Preventieve zorgverlening door ergotherapeuten voorkomt ziekenhuisopnames en verlaagt de algemene kosten van onze gezondheidszorg. Toch kampt het beroep van ergotherapeut met een gebrek aan bekendheid en structurele ondersteuning, zo blijkt uit een recent onderzoeksproject van Hogeschool PXL.
“Ergotherapeuten spelen een cruciale rol binnen interdisciplinaire zorgteams dankzij hun unieke expertise en holistische benadering. Op die manier dragen ze bij aan een betere, efficiëntere en goedkopere zorgverlening”, zegt Kathelijne Willekens, lector ergotherapie bij PXL-Healthcare. “Maar ons onderzoek toont ook aan dat er nog een lange weg te gaan is in termen van erkenning en ondersteuning van het beroep.”
Uit de bevraging blijkt dat de beperkte bekendheid van ergotherapie bij onder andere zorgverleners en de bevolking een belangrijke hindernis vormt. Bovendien zorgt de beperkte terugbetaling van ergotherapeutische diensten ervoor dat doorverwijzingen minder systematisch gebeuren. Ook zijn er momenteel onvoldoende zelfstandig werkende ergotherapeuten in de eerste lijn, en ontbreekt het andere zorgverleners aan duidelijke doorverwijsroutes.
Aan de kwaliteiten van de ergotherapeuten ligt het nochtans niet. Willekens: “Het onderzoek wijst uit dat ergotherapeuten binnen interdisciplinaire teams zeer gewaardeerd worden voor hun bijdrage aan de kwaliteit van zorg. Hun aanpak, gericht op zowel de fysieke, mentale als psychosociale behoeften van patiënten, is uniek en waardevol. Onmisbaar eigenlijk, maar – en dat is de contradictie – toch te weinig bekend.”
Om de positie van ergotherapie in de eerstelijnszorg te versterken, doet het onderzoek verschillende aanbevelingen. Kathelijne Willekens: “Het is cruciaal dat andere zorgverleners beter op de hoogte zijn van wat een ergotherapeut allemaal kan en doet. Het beroep moet sterker en gerichter geprofileerd worden, vooral naar huisartsen. We zien ook kansen in het inzetten van studenten als ambassadeurs en het opzetten van samenwerkingsverbanden tussen en binnen disciplines. Daarnaast is een uitgebreidere nomenclatuur noodzakelijk om de toegang tot ergotherapie te verbeteren. Dat is niet alleen in het belang van de patiënt, maar ook van het hele zorgsysteem.”
Contact: kathelijne.willekens@pxl.be