Onderzoeker van de maand (26): Nele Bylois

door Frank Joosten
2,1K views
Nele Bylois, onderzoekster binnen het expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een ondernemende dame die even flexibel is als de marktdomeinen in haar onderzoek: Nele Bylois, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen.

Naam: Nele Bylois

Leeftijd: 35 jaar

Getrouwd? Kinderen? Geen van beide.

Onderzoeksdomein(en): Innovatief Ondernemen en vrijetijdseconomie. Wat mij betreft is dat het mooiste speerpunt dat er kan zijn. Projecten in de vrijetijdseconomie zijn erg breed. Zo hielp ik in het Europese project Accent Gastronomy mee aan de vorming van horecapersoneel, zodat ze (nog) klantvriendelijker omgaan met slechtzienden, slechthorenden, doven en blinden. Dat is een groeiende doelgroep als we het grijze goud in het achterhoofd houden.

Verder bekeek ik het afgelopen jaar in een PDPO+-project hoe wijnbouw en toerisme elkaar kunnen versterken. Daaruit vloeide al snel het idee om de wijnsector te ondersteunen in hun ondernemerschap. De workshop ‘Wine marketing & management’ is daarvan de uitwerking.

Momenteel vul ik heel wat tijd met kwaliteitsaudits van logies, zowel in het kader van dienstverlening als voor een project gesubsidieerd door de provincie Limburg. Ik stelde een kwaliteitsscan op, voer een audit uit zodat ik de criteria objectief kan analyseren en schrijf een verbeterrapport. Dat is voortgevloeid uit een eerder speerpuntproject dat door de collega’s vrijetijdseconomie en mezelf werd uitgevoerd, nl. professionalisering van kleinschalige logies.

Vanaf november onderzoeken we een nieuw onderwerp in de vrijetijdseconomie, nl. zorg. Ik kijk er alvast naar uit om hiermee aan de slag te gaan.

Jouw passie(s)? Mijn levensmotto is ‘Doe het met passie of laat het’. Dus alles wat ik doe, zowel in mijn job als privé, is een passie.

Wat doe ik als job? Ik ben onderzoeker vrijetijdseconomie, coördineer het marketingscommunicatiebedrijfje Moonfish (waarin we volop het enthousiasme van onze PXL-studenten uitspelen) en ben gastlector bij de PXL-opleiding communicatiemanagement.

Wat doe ik in mijn vrije tijd? Joggen, wandelen met mijn Deense dog, met mijn oldtimer cruisen en reizen. Elk jaar heb ik ook wel een uitdaging die ik najaag. Zo deed ik mee aan de dodentocht, liep ik een halve marathon en deed ik een kwarttriatlon. De eerlijkheid gebiedt me wel om te zeggen dat mijn uitdaging de laatste twee jaren dezelfde is, nl. zo snel mogelijk van een hooizolder een loft maken.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Mijn ouders. Ze vingen gedurende mijn jeugd een 20-tal pleegkinderen op. Mijn moeder had zelf een slechte jeugd en zei altijd: ‘Als ik één iemand een dergelijke jeugd kan besparen, dan ga ik ervoor.’ Het werden er meer dan één. Mijn vader staat al meer dan 35 jaar naast haar en is haar steun en toeverlaat. Enorm bewonderenswaardig van beiden en een enorme verrijking voor mij om op jonge leeftijd met zoveel karakters en sociale uitdagingen om te gaan.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Als je net als ik wel into avontuur bent, zet dan zeker de jaarlijks weerkerende insectenburger op het menu!

Contact: nele.bylois@pxl.be

Aanbevolen berichten