Onderzoeker van de maand (29): Arne De Winde

door Frank Joosten
3,4K views
Arne De Winde, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research. Foto: Lisa Bilterijst

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een gepassioneerde kunstminnaar: Arne De Winde, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: Arne De Winde

Leeftijd: 37 jaar

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd, 2 kinderen (Nora (9) en Elias (6))

Onderzoeksdomein(en):

Voor mij is een onderzoeker iemand met “weggesneden oogleden” (Heinrich von Kleist), iemand die niet anders kan dan kijken, iemand die datgene wat zich aandient ernstig neemt. Aan dat ethos van radicale ontvankelijkheid probeer ik mij in mijn onderzoekspraktijk aan PXL-MAD School of Arts te houden. Concreet betekent dat dat ik mij niet focus op één specifiek domein, maar mijn vizier richt op heel uiteenlopende fenomenen: van Duitstalige literatuur en filosofie (en dan vooral ondergangstheorieën) over Amerikaanse 20e-eeuwse fotografie en koloniale monumenten tot verkiezingspropaganda, bijnamen in de sport en de Geraardsbergse mattentaart. Om deze interesse- of probleemvelden te verkennen, maak ik niet alleen boeken of schrijf ik artikelen, maar ben ik ook actief als redacteur, curator, organisator, moderator en theatermaker. Die zoektocht naar gepaste vormen van ‘wetenschapscommunicatie’ deel ik zeker met mijn compagnons aan PXL/UHasselt-MAD-Research en de onderzoeksgroep FRAME.

Jouw passie(s)?

Men verwijt me soms dat ik te veel passies heb – en misschien is dat niet helemaal onterecht (het kan soms vermoeiend zijn). Maar wat me professioneel drijft en boeit, is het samenbrengen van mensen – uit de meest uiteenlopende artistieke en academische disciplines, met de meest diverse culturele en regionale achtergronden. Het zijn die steeds weer andere samenwerkingen (en het daarmee gepaard gaande geknetter) die me gaande houden. Zo probeer ik bijvoorbeeld een kunstenwerking op te zetten in mijn eigen regio (Geraardsbergen-Lierde), maar ben ik tegelijk ook redacteur van COLLATERAL. Online Journal for Cross-Cultural Close Reading), een internationaal tijdschrift voor transdisciplinaire reflectie – en niet het minst ook artistiek onderzoek.

Wie is jouw held(in) (en waarom)?

Toeval wil dat ik net (naar aanleiding van Fons Leroys boek Work Action Heroes) een tekst schreef over de uitholling van het heldenbegrip. Maar als ik me er dan toch zelf schuldig aan moet maken… Wel, dan denk ik bijvoorbeeld aan: Tom De Sutter (omdat de vergeten en verguisde goalgetter altijd terugkomt), Angela Merkel (omdat ze temidden van het geschreeuw haar sereniteit en integriteit nooit lijkt te verliezen), Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen(omdat hij het geweld in de mens als geen ander doorzag), Laurent Garnier (omdat hij ondanks zijn dreigende doofheid doorging met bonken). Wat dichter bij mij zijn er mensen die me ongemeen veel leerden, zoals Professor Bart Philipsen en kunstenaarsduo Oliver Ibsen/Evelin Brosi. Maar, als dat ook al een criterium is om van helden te spreken, dan zijn mijn kinderen misschien wel de grootste. Laten we het heldenbegrip dus maar gewoon vallen. De enige echte zijn immers diegenen die zich vaak in het verborgene inzetten voor het overleven van een ander.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering?

Toen ik aan PXL-MAD begon te werken, wist ik eerlijk gezegd niet wat me overkwam. Alleen al voor de catering zou je in Hasselt willen werken. Mijn voorkeur gaat uit naar het altijd heerlijke vegetarische buffet, dat je ook toestaat om je bord naar goeddunken – maar toch steeds wat stiekem en strategisch – vol te proppen.

Contact: arne.dewinde@pxl.be

Foto: Iannis Goerlandt

Aanbevolen berichten