3D-robotsimulatie en offline programmatie

door Ilona Stouten
1,K views
Iedere robotfabrikant gebruikt vooralsnog zijn eigen software. Siemens lanceerde als eerste een robotonafhankelijk softwarepakket.

Binnen de roboticasector gebruikt iedere robotfabrikant zijn eigen 3D-robotsimulatie en offline programmeersoftware. Weinig uniformiteit dus en een aanleiding voor PXL-studenten elektromechanica om na te gaan of het robotonafhankelijke Tecnomatix-pakketRobotExpert van Siemens soelaas biedt.

Ieder z’n eigen software

Wanneer je in een bedrijf geautomatiseerde handelingen door een robot wil laten uitvoeren, ben je meestal afhankelijk van de software die je robotfabrikant gebruikt. Elke fabrikant hanteert daarbij zijn eigen systeem.

Een bedrijf dat roboticatoepassingen wil integreren in zijn productie, moet met een aantal aspecten rekening houden: uiteraard het prijskaartje, maar evengoed de tijd die je moet investeren om je personeel op te leiden in het softwarepakket. Wil een bedrijf zijn productieproces achteraf wijzigen en een ander type of merk robot gebruiken, dan zijn die kosten er opnieuw. Wat meteen de vraag doet rijzen: wat als je onafhankelijk van je type robot altijd met dezelfde software zou kunnen werken?

Vergelijkende studie

Siemens bracht een tijdje geleden het robotonafhankelijke Siemens Tecnomatix-pakket RobotExpert op de markt en dat vormde samen met ABB RobotStudio en KUKA.Sim Pro de basis voor een uitgebreid vergelijkend onderzoek, uitgevoerd door PXL-studenten elektromechanica in het kader van hun opleidingsonderdelen ‘Robotica’, ‘Technical Project’ en (voor sommigen) ‘Bachelorproef’. De studenten voerden 3D-robotsimulaties en offiline programmatie uit in de drie pakketten, eerst van een eenvoudige robotcel, daarna van een industriële robotcel of productiecel. Ze waren individueel ‘expert’ van één pakket en leerden via een roulatiesysteem van hun collega’s-studenten ook de twee andere pakketten kennen.

Moeilijk(er), maar veelbelovend

Conclusie van de vergelijkende studie: Siemens Tecnomatix RobotExpert is een volwaardig, veelbelovend 3D-simulatie- en offlineprogrammatiesoftwarepakket en heeft als grote voordeel de robotonafhankelijkheid, maar het is voor de startende roboticaprofessional wel minder snel aan te leren dan ABB RobotStudio en KUKA.Sim Pro. Zodra je het programma onder de knie hebt, heeft het qua funtionaliteiten en precisie een streepje voor op z’n concurrenten. Het valt alleen af te wachten in welke mate productiebedrijven bereid zijn om te investeren in een nieuw, onafhankelijk systeem en willen afstappen van hun vertrouwde robotfabrikant(en).

Meer info?

ilona.stouten@pxl.be / +32 11 77 54 34

Aanbevolen berichten