Artificiële intelligentie ten dienste van de mens (niet ten koste)

door Robin Schrijvers
1,8K views
In de nieuwe plannen van de EU met betrekking tot artificiële intelligentie is vooral veel aandacht voor transparantie en vertrouwen. Terecht, zegt Robin Schrijvers, onderzoeker PXL Smart ICT. Foto (rechtenvrij): PXFuel

De EU heeft haar nieuwe plannen over artificiële intelligentie gepubliceerd, met een grote focus op vertrouwen in en transparantie van AI-systemen. Gelukkig maar, zegt Robin Schrijvers, onderzoeker PXL Smart ICT.

Zo. De EU heeft haar plannen over artificiële intelligentie (AI) gepubliceerd. Meer regeltjes, maar (gelukkig) met een grote focus op vertrouwen in en transparantie van AI-systemen. En hoewel er te discussiëren valt of we naast de GDPR-wetgeving nog meer regeltjes willen, vind ik de EU-plannen zeker een goede zaak.

Toestanden uit de Netflix-serie ‘Black Mirror’ zullen we hier in Europa niet tegenkomen. Nee, Europa gaat volledig voor een human-centric­ approach. Met andere woorden, de mens staat centraal. Als AI-onderzoeker kan ik dat alleen maar toejuichen: de mens heeft nood aan meer transparantie.

Artificiële intelligentie zet namelijk veel zaken op zijn kop. Waar we vroeger nog de vraag stelden hoe iets met technologie opgelost kan worden, vragen we ons dezer dagen vooral af of het wel met technologie opgelost moet worden. En hoe we daar dan als mens beter van worden. Europa ziet in dat innovatieve projecten daar meer en meer rekening mee zullen moeten houden.

We kunnen er zelfs verder in gaan, door vaker stil te staan bij de psychologie van de mens. Hoe interpreteert een persoon voorspellingen van AI-systemen? Op welke manier kan een AI-systeem mensen optimaal assisteren om beter gefundeerde en efficiëntere beslissingen te nemen in hun werkgebied? Of misschien nóg verder: hoe beïnvloedt een AI-systeem het welzijn van de mens?

Weinig mensen zitten te wachten op volledige automatisering. Laten we de mens dan ook assisteren en zo het onderzoek meer in die richting sturen. Met Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt / EDM zijn we daar met het ‘Explainable AI’-project al volop mee bezig. Samen met Vlaamse bedrijven zoeken we daar naar manieren om AI-modellen transparanter en verstaanbaarder te maken.

We openen als het ware de zwarte doos: welke parameters in complexe datasets leiden tot de voorspellingen en hoe gedragen AI-systemen zich op de grens van onzekerheid? Inzichten en vertrouwen zijn de sleutel tot succes, net zoals dat nu het geval is tussen menselijke samenwerkingen. De Elon Musks van deze wereld hebben op innovatief vlak al heel wat teweeggebracht, maar zijn misschien te snel gegaan voor sommigen. Hoog tijd dus dat we de mens bij de arm nemen en mee op pad helpen in deze snel veranderende wereld.

Als onderzoeker met een maatschappelijk engagement stemt de evolutie naar verstaanbare en transparante artificiële intelligentie mij tevreden. Maar ik ben nog enthousiaster dat Europa dat inziet en er ook de nodige steun aan verleent.

Contact: robin.schrijvers@pxl.be

Aanbevolen berichten