Al duizend deelnemers voor online logistiek opleidingsprogramma

door Carla Vreys
1,5K views

LogistiekLerenZonderGrenzen helpt vacatures invullen

Het online opleidingsprogramma LogistiekLerenZonderGrenzen trok op minder dan drie maanden tijd duizend deelnemers. Foto: Pexels

Vorig jaar schoot het project LogistiekLerenZonderGrenzen uit de startblokken. Het doel? Met een innovatief opleidingsprogramma logistieke experts van de toekomst klaarstomen. De opleiding is interactief en gratis, en het initiatief blijkt duidelijk aan te slaan. “We lanceerden begin februari 2021 onze eerste opleidingen. Eind april rondden we de kaap van duizend deelnemers”, aldus projectmanagers Carla Vreys (PXL Log-IC) en Danny Jonker (Fontys Hogescholen, Venlo (NL)).  

Zowel studenten, logistieke professionals, werkenden die zich willen omscholen, werkzoekenden als docenten kunnen de interactieve opleidingen van LogistiekLerenZonderGrenzen gratis volgen. “We beten de spits af met de webinars ‘De basis van logistiek’ en ‘Trends & ontwikkelingen’. Daarna volgden o.a. de college tours ‘Duurzame inzetbaarheid van medewerkers’ en ‘Employer branding in de logistiek’. Meer dan 500 deelnemers volgden live, nog eens 500 deelnemers bekeken achteraf de opnames”, vertelt een trotse Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie in (Belgisch-)Limburg. “Met dit aanbod willen we meehelpen om de 2.800 logistieke vacatures in Belgisch- en Nederlands-Limburg te vullen.”

Van blockchain tot duurzaamheid

In 2020 analyseerde LogistiekLerenZonderGrenzen de actuele noden bij bedrijven. Vervolgens kreeg een divers aanbod aan interactieve opleidingen vorm dat hierop een antwoord biedt. “Thema’s als artificiële intelligentie, blockchain, omnichannel fulfillment en digitale vaardigheden in de logistiek passeren de revue, maar evengoed duurzaamheid en people management”, aldus Carla Vreys en Danny Jonker. “We verpakken dit in krachtige webinars van 30 minuten, virtual classrooms bestaande uit meerdere lessen- en college tours waarbij we een expert aan het woord laten.”

En die aanpak spreekt aan, zo blijkt. PXL-student Marvin Rossell: “De onderwerpen die in de webinars, college tours en virtual classrooms aan bod komen hebben echt een meerwaarde voor het curriculum. Ze geven mij de nodige handvaten om in het werkveld aan de slag te gaan. Er is genoeg interactie tijdens de sessies waardoor sommige onderwerpen van meerdere kanten bekeken worden. Dat is zeker een goed leerproces. Ook een meerwaarde is dat je als student expertise-uren opbouwt door deel te nemen.”

25.000 jobs

Aan beide kanten van de grens is Limburg een logistieke hotspot in West-Europa. Zo is de sector in Belgisch-Limburg goed voor zowat 25.000 jobs, ruim 8% van alle jobs in de provincie. Bovendien is de werkgelegenheid in de logistieke sector de afgelopen jaren sterk toegenomen. Tom Vandeput: “De sector groeit, en dat vereist andere competenties van de logistieke medewerkers. Door de doorgedreven automatisering van logistieke processen zijn bedrijven in grote mate op zoek naar logistieke experts met sterke digitale vaardigheden. Onder andere via SALKturbo en via het project LogistiekLerenZonderGrenzen zetten we in op het verhogen van de digitale skills van onze arbeidskrachten.”

Contact: carla.vreys@pxl.be / d.jonker@fontys.nl

Meer info: www.logistieklerenzondergrenzen.eu

Dit project wordt gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Hogeschool PXL (Hasselt) en Fontys (Venlo) staan aan het roer en werken nauw samen met ELC LimburgKennisDC LogistiekVoka-KvK LimburgPOM Limburg en bedrijven uit de logistieke sector.

Lees ook:

Logistiek kent geen grenzen

5 baanbrekende trends die de logistieke wereld veranderen

Trendrapport: de logistieke professional van de toekomst

7 belangrijke skills in de logistiek van de toekomst

Logistiek leren zonder grenzen

Aanbevolen berichten