Bloembollen planten: een pleidooi voor meer biodiversiteit

door Kathleen De Clercq
1,1K views
Bloembollen planten: een ideale start voor meer biodiversiteit in je tuin.

Op 1 oktober plantten de PXL-studentengroenmanagement bloembollen op hun campus in Diepenbeek. Als een ludieke teambuildingactiviteit, om het academiejaar op gepaste wijze in te zetten. Maar ook om meer aandacht te vragen voor biodiversiteit.

Meer dan bloemetjes en bijtjes

Biodiversiteit: je leest er over, je hoort ervan, maar wat is het precies? In de afstudeerrichting groenmanagement binnen de Professionele bachelor agro- en biotechnologie in Hogeschool PXL is het naast ecologie, ecosysteemdiensten, plantkunde, en nog vele andere basisvakken voldoende belangrijk om er een volledig opleidingsonderdeel (vak) aan te wijden. Biodiversiteit is immers meer dan bloemetjes en bijtjes: het is zoeken naar oplossingen die de bevolking overtuigen van het belang van een grote soortenrijkdom.

Onkruid bestaat niet (voor kenners)

Zij die overtuigd zijn van dat belang spreken al lang niet meer over ‘onkruid’ in hun gazon, maar eerder over een ontwikkeling van een soortenrijk grasland. De echte kenners worden gelukkig van een weiland dat al 200 jaar weide is. Voor wie niet tot die groep van overtuigden of kenners behoort, ligt het wat moeilijker. Zelfs als je pogingen onderneemt en even je gazon thuis niet maait, roept het vragen op bij je vrienden of je gasten. “Grasmachine kapot?”, “Liever lui dan moe?”: niet iedereen is even enthousiast over paardenbloemen, madeliefjes, rode klaver en witte klaver, want dat zijn de soorten waarmee het begint. Je moet al enkele jaren een aangepast maaibeheer volhouden en vooral stoppen met spuiten en bemesten om te komen tot duizendblad, reukgras en pinksterbloem en zelfs als die er zijn, zal je kennissenkring jouw nobele inspanningen niet altijd weten te appreciëren. Een ingezaaide bloemenweide, van zijn kant, bestaat vooral uit soorten die typisch zijn voor akkerranden, dus dat betekent dat je je bloemenweide ook als akkerrand moet behandelen en moet omwoelen, wil je die bloemen ook het jaar erna weer zien. Een mens zou voor minder wel weer wekelijks dat gazon strak maaien.

Bloembollen

Anders wordt het wanneer er narcissen bloeien in dat gazon, want narcissen zien we niet als ‘onkruid’, wel als tuinplanten. Hetzelfde geldt voor alle bloembollen die ‘verwilderen’ in gazon. Verwilderen betekent dan dat de bloembol, op voorwaarde dat we hem jaar na jaar gerust laten en in de grond laten zitten, zelf nieuwe bollen vormt waardoor er de jaren daarna steeds meer bloemen te zien zullen zijn. Bloembollen zijn dus bij uitstek de planten die de laatste niet-overtuigden over de streep kunnen trekken. Als je ze goed kiest en in het gazon plant in het najaar, kan je bloemen hebben van januari (sneeuwklokjes) tot mei, juni (wilde tulpen, sieruien enz.).

Bovendien is bloembollen planten een heerlijke activiteit. Tijdens mooie herfstdagen nog die laatste klussen in de tuin doen met het vooruitzicht dat ze je aan het eind van de winter nog een opgewekt gevoel kunnen geven, helpt je door die donkere winter uit. Voor een heel natuurlijk effect plant je ze het best willekeuring, dus niet in rijtjes overal even dicht maar eerder alsof ze ‘uit de lucht’ gevallen zijn. De soorten die enkel zijn – dus niet van die dikke gevulde bloemen – zijn bovendien het best bereikbaar voor hommels en bijen en ze zien er ook natuurlijker uit. Sneeuwklokjes, narcissen en krokussen zijn de bekendste, maar ook sneeuwroem (Chionodoxa) en Inca-lelie (Camassia) doen het prima in gazons. Ooit moeten er in natte weilanden in Limburg duizenden kievitsbloemen gebloeid hebben, maar die soort is nagenoeg uit onze graslanden verdwenen.

Learning by doing

PXL-studenten groenmanagement: de biodiversiteitsexperts van morgen.

PXL-studenten groenmanagement, die in de toekomst het belang van biodiversiteit en andere overtuigingen zullen moeten uitdragen als zij tewerkgesteld zijn als groendeskundige in een gemeente of ander openbaar bestuur of als zij adviezen geven aan tuineigenaars, kregen op 1 oktober zelf de kans om zo’n bloembollenplantactie te doen in hun campustuin in Diepenbeek. Zo leren ze hoe je plantacties opzet die door de bevolking worden uitgevoerd en geapprecieerd, ze leren nieuwe plantensoorten kennen en ze leren hoe een bestaand gazon met bloembollen beheerd moet worden. Learning by doing, zo gaat dat bij PXL.

Contact: kathleen.declercq@pxl.be

Aanbevolen berichten