Bouwopleidingen PXL in de lift

door Marleen Schepers
2,9K views
Behalve de bacheloropleiding bouw biedt Hogeschool PXL binnenkort ook twee nieuwe graduaatsopleidingen aan: bouwkundig tekenen (vanaf september 2019) en werforganisatie in de bouw (vanaf september 2020). Foto: Hogeschool PXL

Bouwsector blijvend op zoek naar gekwalificeerde werknemers

De PXL-opleiding professionele bachelor bouw mag dit jaar dan wel 30% meer eerstejaarsstudenten tellen, toch raken heel wat vacatures in de Limburgse bouwsector momenteel niet ingevuld. Om de diversiteit aan bouwberoepen in de toekomst beter in te vullen, slaan Hogeschool PXL, Confederatie Bouw Limburg en de bouwbedrijven zelf de handen in elkaar en komt er in Limburg een stevig uitgebreid aanbod aan specifieke, kortere bouwgerelateerde opleidingen, ook in avond- en afstandsonderwijs.

Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg: “De bouwsector boomt en dat is ronduit positief, maar onze Limburgse bouwbedrijven hebben het wel moeilijk om gekwalificeerde werknemers aan te trekken. Heel wat vacatures raken niet ingevuld. Daarom dat we zelf en met Hogeschool PXL en onze bedrijfspartners nieuwe opleidingsvormen uitwerken en aanbieden.”

Ben Lambrechts, algemeen directeur PXL: “Die verwevenheid van werkveld en onderwijs is heel belangrijk voor ons. Duaal leren en werkplekleren – leren op de werkvloer zelf – komt in de nieuwe graduaatsopleidingen vanaf september overeen met minstens een derde van de opleiding. Bedrijven bepalen dus mee hoe en wat onze studenten leren, waardoor ze onmiddellijk inzetbaar zijn. Ik ben ook enorm opgetogen over de nieuwe graduaatsopleiding ‘Werforganisatie in de bouw’ die we vanaf september 2020 zullen mogen inrichten, met dank aan de Limburgse parlementsleden die dat dossier in Brussel mee verdedigd hebben.”

Met de toevoeging van die nieuwe opleiding biedt Hogeschool PXL een breed scala aan van bouwopleidingen. Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Tech: “Dat klopt. We hebben al jarenlang onze professionele bachelor bouw, maar daarnaast bieden we die opleiding sinds dit jaar ook in afstandsonderwijs aan, bijvoorbeeld voor studenten die werk en studies combineren. Daarnaast starten in september de tweejarige graduaatsopleidingen bouwkundig tekenen, hernieuwbare energiesystemen en HVAC-systemen, met de mogelijkheid tot avondonderwijs. En vanaf 2020 is er dus ook het graduaat ‘Werforganisatie in de bouw’. Op die manier hebben we binnen het brede domein van bouw en energie – met ook de link naar nieuwe klimaatvriendelijke toepassingen – alle expertise in huis om samen met de bedrijven en met Confederatie Bouw Limburg de gekwalificeerde werknemers van de toekomst op te leiden en ervoor te zorgen dat de technische vacatures wel ingevuld raken.”

Meer info: marleen.schepers@pxl.be

Bekijk ook deze TVL-reportage

Aanbevolen berichten