“De zekeringen zijn vaak gesprongen terwijl ma aan het koken was”

door Frank Joosten
1,1K views
Wouter Vandenneucker: ‘Veel hangt af van wie je op je pad tegenkomt.’

Laureaat JCI [18-28]Student StartUp of the Year en de PXL X-Factor Award: veel jongeren zouden beginnen te zweven bij zo veel lof, maar Wouter Vandenneucker (25), pas afgestudeerd als bachelor elektronica-ICT, blijft er opvallend rustig onder. ‘Ik ben al iets te vaak op m’n bek gegaan.’

We hebben hebben afgesproken op een druilerige woensdagochtend, op Makerspace @ PXL/UHasselt, één dag per week de natuurlijke habitat van onze interviewee. Samen met zijn collega’s Jens Raskin en Kristof Philippaerts – eveneens ondernemers uit de vruchtbare PXL-potgrond – runt Wouter Vandenneucker (25) al sinds zijn studentenperiode vanuit Corda Campus het bedrijf Cr3do. Niet zijn eerste en enige bedrijf trouwens, en wellicht ook niet zijn laatste. Een boeiend gesprek over ondernemerschap, technologie en jongeren.

PXL eXperts: Drie grote prijzen winnen op minder dan een jaar tijd: het zou genoeg reden zijn voor veel jongeren om naast hun schoenen beginnen te lopen. Maar jij lijkt me niet echt het zweverige type, Wouter?

Wouter Vandenneucker: Niet echt nee, dat klopt. Misschien dat ik al iets te vaak op m’n bek gegaan ben en dat dat me ervan weerhoudt al te hard van stapel te lopen (lacht). Het helpt wellicht ook dat ik niet meer zó erg jong ben. Ik ben 25 jaar: dan kun je die prijzen toch al iets meer relativeren. Pas op, ik ben er zeer tevreden mee, hoor. Maar uiteindelijk zijn ze niet meer dan een stimulans om verder te doen met de dingen die me drijven. Niet meer, niet minder.

PXL eXperts: In welke zin ben je al eerder op je bek gegaan?

Wouter Vandenneucker: Vooral op studievlak. M’n middelbareschoolperiode verliep uitstekend, maar in het hoger onderwijs was het lange tijd een pak minder. De lessen waren veel droger en minder interactief dan ik me in al m’n idealisme had voorgesteld. Ik had constant het gevoel dat studies alleen me niet genoeg voldoening gaven. Na een onafgewerkt jaar op Groep Tmoest ik in 2014 na vier jaar ineens noodgedwongen m’n studies industrieel ingenieur aan de UHasselt afbreken. Zonder dat ik het zelf had zien aankomen: dat was echt wel een domper. Ik ben toen bij mezelf te rade moeten gaan en ben pas toen echt volwassen geworden, denk ik.

Nu, uit zo’n moment leer je natuurlijk ook veel. Ik kwam op PXL terecht, in de bachelor elektronica-ICT, en ik kreeg dankzij PXL/UHasselt StudentStartUP eindelijk de kans om twee dingen te combineren die ik echt graag wilde: m’n studies en m’n bedrijf. Had ik die kans toen niet gehad, dan was ik hoogstwaarschijnlijk gestopt met school en had ik nu – net als heel wat andere ondernemers – geen diploma…

Je kan twee dingen doen als je afstudeert. Ofwel ga je bij iemand werken om die z’n droom te helpen realiseren, ofwel bouw je aan je eigen droom en werk je voor jezelf.

PXL eXperts: Laten we even terugkeren naar het begin. Wanneer wist jij: ik word ondernemer?

Wouter Vandenneucker: Bwa, eerst en vooral: er is een verschil tussen ondernemen en ondernemend zijn. Ik ben altijd ondernemend geweest, van kindsaf. Van klimmen in de bomen tot het openschroeven van de meest uiteenlopende toestellen: seen that, done that. Met de hand op het hart: niets in huis was veilig. De zekeringen thuis zijn meermaals gesprongen terwijl ma aan het koken was (lacht).

Maar als je het dan over ondernemen in striktere zin hebt: ik herinner me een gastcollege van Bart Van Loon, tijdens m’n jaar aan Groep T. Hij bracht toen een getuigenis die me altijd is bijgebleven. In een notendop: je kan twee dingen doen als je afstudeert. Ofwel ga je bij iemand werken om die z’n droom te helpen realiseren, ofwel bouw je aan je eigen droom en werk je voor jezelf. Dat heeft me echt geïnspireerd; ik kreeg het besef dat ik later ‘iets voor mezelf’ wilde doen, ook al was dat nogal vaag, weinig concreet.

Daarna heb ik het enorme geluk gehad dat ik Wouter Uten tegen het lijf liep, intussen de CEO van Ugentec op Corda Campus en ook een goede vriend van mij. Hij heeft me een drietal jaar geleden min of meer verplicht om een eigen zaak te starten: hij was websites aan het maken en wilde dat ik dat ook zou doen. Gemakkelijker ook om facturen uit te schrijven, want we werkten geregeld samen aan projecten. Zo werd VierPuntNul geboren, m’n eerste bedrijf.

En van het een kwam het ander. Ik werd lid van het Bryo-netwerk van VOKA. 625 euro per jaar. ‘Shit’, dacht ik, ‘da’s echt wel veel geld.’ Maar ik heb er echt elke euro uit gehaald. Heel veel bijgeleerd, heel veel mensen leren kennen, een netwerk uitgebouwd waar ik nu nog altijd op teer. Een onbetaalbare ervaring.

Weet je: ondernemen is niet een magisch iets dat je hebt of dat je niet hebt. Heel veel hangt af van wie er op je pad komt. Als je start, zijn er zo veel vragen waarop je het antwoord niet weet, zo veel zaken die op je afkomen. Het enige wat je dan kan doen, is in ‘sponsmodus’ gaan: veel informatie opzuigen van iedereen rondom je die je raad geeft en zo veel mogelijk leren op een zo kort mogelijke tijd.

Ondernemen is niet een magisch iets dat je hebt of dat je niet hebt. Heel veel hangt af van wie er op je pad komt.

PXL eXperts: Zat het ondernemersbloed bij jou in de familie?

Wouter Vandenneucker: Nee, totaal niet. Mijn vader heeft een zeer doordeweekse kantoorjob. M’n beide ouders zijn tijdens hun jeugd ook sterk afgeremd geweest: ze hebben allebei niet kunnen voortstuderen in het hoger onderwijs. Vandaar dat ik hen heel dankbaar ben: ik heb wél mogen voortstuderen en bovendien hebben ze me de kans gegeven om m’n eigen pad te volgen, m’n eigen dromen na te streven, ook als het op studievlak niet altijd even goed vlotte. Dat was niet zo evident met hun achtergrond.

PXL eXperts: Je eerste bedrijf was VierPuntNul en draaide rond websites, maar sinds een jaar ben je co-founder van Cr3do. Wat doet Cr3do precies?

Wouter Vandenneucker: Cr3do wil 3D-oplossingen toegankelijker maken voor kmo’s. Dat doen we zowel virtueel als fysiek, via 3D-printing of andere productietechnieken. Wat we hebben gemerkt, is dat kleine en middelgrote bedrijven die geen ingenieurs in huis hebben, vaak niet tot gepersonaliseerde 3D-oplossingen komen, terwijl ze daar eigenlijk wel nood aan hebben om echt concurrentieel te blijven. Hoe komt dat? Wel, die kmo’s hebben niet de kennis om 3D-dingen te bouwen, niet de software om de tekeningen te maken en niet de hardware om ze te produceren. Wat wij doen, is het technische verhaal volledig in eigen handen nemen, waardoor het bedrijf daar zelf niet meer van wakker hoeft te liggen. Concreet: een architectenbureau wil een maquette? Wel, zij sturen een plan door – vaak een pdf-file – en wij doen de rest: uittekenen in 3D, uitprinten en afwerken. Hetzelfde met productbehuizingen: bedrijven komen af met een schets en wij zorgen voor het 3D-model dat na enkele revisies geproduceerd, afgewerkt, gecoat en opgestuurd wordt…

PXL eXperts: Cr3do viert deze maand z’n eerste verjaardag. Welke ambities hebben jullie met het bedrijf?

Wouter Vandenneucker: Sowieso internationaal gaan, ook al hebben we onze nogal wilde, optimistische plannen uit de beginfase intussen wat bijgestuurd. Tijdens het komende anderhalf jaar willen we ook een tweede niche aanboren: prototyping. En zoals elk startend bedrijf moeten we nog heel wat efficiënter worden; we betalen leergeld met elk nieuw project dat we uitvoeren. Als het allemaal lukt, hopen we tegen eind 2017 mooie financiële resultaten te kunnen tonen die van Cr3do een zelfstandig solvabel bedrijf maken.

PXL eXperts: Limburg en Vlaanderen beleven op dit moment een start-up boom. Er zijn nog nooit zo veel startende ondernemers geweest als in 2016. Een goeie evolutie – daar is iedereen het over eens, denk ik – maar er komt ook kritiek. Onder meer Geert Noelsdie onlangs aangaf dat starters te veel geknuffeld en gepamperd worden, dat ze alles in de schoot geworpen krijgen, zeker in sectoren die hot zijn. Wat vind jij daar – als startende ondernemer – van?

Gebouw H in Diepenbeek, thuisbasis van Makerspace @ PXL/UHasselt

Wouter Vandenneucker: Goh, ik snap z’n bezorgdheid wel, hoor, maar ik moet zeggen dat ik mezelf nu ook niet zo sterk gepamperd voel (lachje). OK, ik heb heel wat te danken aan PXL/UHasselt StudentStartUP, maar er is echt wel een verschil tussen faciliteiten aanbieden waarvan starters gebruik kunnen maken, enerzijds, en pamperen, doodknuffelen, voorkauwen – you name it – anderzijds. Die faciliteiten hebben de afgelopen jaren het aantal student-ondernemers de hoogte in gejaagd en dat is ronduit positief: er is geen beter moment om een eigen onderneming uit de grond te stampen dan wanneer je jong bent, zonder een gezin dat mee-eet, zonder een hypotheek op je huis, noem maar op. Wel, hoe je het ook draait of keert: die jonge mensen, die hebben nood aan coaching, aan volop hun ideeën kunnen spuien en aftoetsen, aan gerichte feedback van professionals, bijvoorbeeld binnen Limburg StartUp. Wij ook toen we met Cr3do startten: de oudste was 28 en we hadden weinig praktijkervaring. Voor oudere mensen is het gemakkelijk om te zeggen: ‘Dat heb je allemaal niet nodig, je mag die jongeren niet pamperen.’ Maar je moet die kennis toch ergens kunnen opdoen? En liefst zo snel mogelijk, want anders heb je de boot gemist…

Gezinnen die hun eigen IKEA-kast – ondanks alle plannetjes – niet meer zelf in elkaar krijgen: dan schort er toch iets aan de technologische opvoeding van die kinderen?

PXL eXperts: Slotvraagje. Je bent sinds september ook één dag per week medewerker op Makerspace @ PXL/UHasselt. Wat hoop je daar te realiseren?

Wouter Vandenneucker: Wel, één van de pijlers van Makerspace is het STEM-onderwijs versterken (Science, Technology, Engineering & Maths, n.v.d.r.): kinderen uit het lager en secundair onderwijs uitnodigen om een half dagje of langer met nieuwe maaktechnologieën te experimenteren. Dat vind ik heel belangrijk. Ik heb zelf het geluk gehad dat m’n vader heel z’n kelder vol interessante machines stond waarmee ik me naar hartenlust kon uitleven. Niet de hightechmachines die hier in Makerspace staan, maar toch een heel mooi arsenaal aan boren, zaagjes en meer van dat. Ik heb er zelf nooit m’n hand voor omgedraaid om een gsm open te schroeven en bijvoorbeeld het scherm te vervangen. Als ik nu naar heel veel jongeren rondom mij kijk, denk ik: die krijgen die kans niet meer. En dat is jammer: je hebt kinderen uit gezinnen die hun eigen IKEA-kast – ondanks alle plannetjes – niet meer zelf in elkaar krijgen en de monteerservice inschakelen. Dan schort er toch iets aan de technologische opvoeding van die kinderen? Wel, daar wil ik iets aan doen: kinderen en jongeren triggeren voor wetenschappen en technologie, hen laten experimenteren en ontdekken, vertrekkend van het geweldige laagdrempelige maaklabo dat we hier hebben.

PXL eXperts: We wensen je daar heel veel succes mee, Wouter. En met al je technologische passies en bedrijfsplannen…

Curriculum vitae Wouter Vandenneucker

Wouter Vandenneucker

Geboren 4 mei 1991

Bedrijfservaring

2015-…: Cr3do (co-founder, mede-zaakvoerder & head of development)

2013-…: VierPuntNul (zaakvoerder)

Verder ook co-founder van Brixel (Hackerspace Hasselt)

Prijzen/onderscheidingen

2016: PXL X-Factor Award

2016: Vlaamse StartUp of the Year

2015: Laureaat JCI [18-28]

Studies

2014-2016: PXL (professionele bachelor elektronica-ICT)

2010-2014: UHasselt (industriële ingenieurswetenschappen; niet afgewerkt)

2009-2010: Groep T Leuven (industriële ingenieurswetenschappen)

2003-2009: TI Don Bosco Halle (tso – industriële wetenschappen)

Skills

web development, software development, server management, hardware development, start-up management, 3D-printing, smart manufacturing, rapid prototyping

Contact

wouter@vandenneucker.be

Aanbevolen berichten