
Verschillende generaties gaan elk op hun eigen manier om met technologie. Na Generatie Y – de Milennials – volgde Generatie Z (Gen Z). Momenteel zitten we al aan Generatie Alfa (Gen A). Maar wat typeert de tussengeneratie Gen ZA, die rond 2010 het levenslicht zag? Kristof Notelaers (PXL Business Research) zoekt het uit in een blogpost.
Wie houdt er niet van een mooie tijdlijn? De latente geschiedkundige in mij maakt een vreugdedansje terwijl ik probeer te achterhalen wanneer Gen ZA nu precies op de wereld is gekomen. De aanleiding van deze queeste is een onderzoek dat Vlaamse kmo’s moet sensibiliseren over de professionele noden en verwachtingen van microgeneratie Gen ZA. Het onderzoek is van PXL Business Research binnen het Innovatiewiel Digital Business Experience & Gaming.
Ondertussen tik ik af op 2006 tot 2012, grotendeels op basis van Maarten Leyts en zijn boek over Gen ZA (Leyts, 2023). Samen met de twee hoofdgeneraties, kom ik tot een eerste tijdlijn (Figuur 1). Voor de goede vorm laat ik nog wat ruimte voor en achter. Zo val ik als millennial niet helemaal uit beeld.

Er knaagt wat. Ik lees over verwachtingen rond gepersonaliseerde technologie en focus op duurzaamheid. Wil ik dat ook niet? Ben ik ook niet tech savvy en des te meer afhankelijk van technologie? Het voelt onbehagelijk om deze verwachtingen naar kmo’s te projecteren in naam van Gen ZA. Dan springt het me te binnen! Smak in het midden van Gen ZA staat 2010, en dat jaar ken ik uit een ander rapport. Forrester benoemde destijds 2010 als startpunt voor de Age of the customer (Bernoff et al., 2011).
Het Forrester-rapport stipuleert dat obsessie met klanten het belangrijkste competitieve voordeel is in de Age of the customer. In het rapport worden Porter’s ‘five forces’ van onder het stof gehaald om helder uit te leggen dat oude barrières zijn geërodeerd en dat er een wereld van nieuwe bedreigingen is. Zo heeft onder andere de koper nu meer macht, en zijn mensen met talent de belangrijkste leverancier in een kenniseconomie. Aantrekken van talent blijft dus belangrijk, maar ik kan het generatielabel even aan de kant zetten.

Ik kijk met een stille glimlach naar de Age of information. De goede oude tijd. Snel wat technologische uitvindingen op de tijdlijn gooien komt niet aan. In plaats daarvan land ik bij digital disruption, een adembenemende alliteratie uit een artikel van Luminary Labs (Holoubek & Hibbard, 2018). Het artikel stamt uit 2018, dus zonder schroom voeg ik de stap Smart, Make it intelligent toe. Niemand kan vandaag rond artificiële intelligentie (AI). De verschillende stappen voelen aan als een checklist die aangeeft hoe je digitale product er voor staat.
Stiekem plaats ik op vandaag, in 2025, een punt en voeg ik nog een stap toe: Play, Make it fun. De opeenvolging van digital disruptions maakt digitale omgevingen zo menselijk dat het letterlijk kinderspel wordt. Het is Mark Twain die door mijn hoofd spookt: “Find a job you enjoy doing, and you will never have to work a day in your life.”
Handvaten bieden om met gamification en game-based learning de productiviteit van kenniswerkers te boosten: een missie waar ik mijn tanden in wil zetten. Bovendien erft Gen ZA op die manier niet de zonde van mijn gameverslaving. Ondertussen is het tijd om te gaan, de Wordle van vandaag wacht op mij. Wens me succes.

Bibliografie
Bernoff, J., Cooperstein, D. M., de Lussanet, M., & Madigan, C. J. (2011, juni 6). Competitive Strategy In The Age Of The Customer. Forrester.
Holoubek, S., & Hibbard, J. (2018, februari 8). The voice tech explainer: Updated data for 2020 planning. Luminary Labs.
Leyts, M. (2023). Generation ZAlpha: Connecting with the next micro-generation. LannooCampus.
Contact: kristof.notelaers@pxl.be