Hogeschool PXL stelt module gratis open voor bewoners, scholen en bedrijven
Jaarlijks moeten in België om en bij de 13.000 mensen gereanimeerd worden, thuis, in de sportclub, op het werk of onderweg. Ook al bestaan er heel wat reanimatiecursussen, toch weten we meestal niet zo goed wat we moeten doen als iemand in acute nood verkeert. Hogeschool PXL wil daar iets aan doen en verspreidt daarom een nieuwe gratis e-learningmodule ‘basic life support’.
Hoe herken je vroegtijdig signalen van een hartstilstand? Welke stappen moet je volgen, en in welke volgorde? Hoe voer je borstcompressies en beademingen op een correcte manier uit? Hoe gebruik je een automatisch elektrische defibrillator (AED)? En zijn er speciale aandachtspunten voor reanimatie in tijden van COVID-19 of bij kinderen?
Op dat soort vragen biedt de e-learningmodule een helder antwoord, vaak ondersteund met filmpjes en foto’s. Stefan Knaepen, coördinator van het Trauma & Life Support Center van Hogeschool PXL: “Uiteraard is theorie maar een deel van het verhaal en oefen je die theoretische basisprincipes achteraf ook nog het liefst in tijdens een praktische ‘hands on’-cursus. Maar als elke burger al een beetje beter op de hoogte is van wat we in dit soort noodsituaties moeten doen, kunnen we samen levens reden. Deze e-learningmodule is een eerste stap om dat bewustzijn en die kennis te vergroten.”
Hogeschool PXL is samen met het Jessaziekenhuis en de stad Hasselt initiatiefnemer van Hasselt Zorgstad. Binnen het thema ‘hartvriendelijke stad’ zijn er meerdere preventie-initiatieven die tot doel hebben hartfalen te voorkomen. De e-learningmodule draagt daartoe bij en wil nog meer bewoners en werknemers sensibiliseren en de juiste instructies geven.
Je kunt de e-learningmodule gratis downloaden via deze link.
Contact:
Stefan Knaepen
Hogeschool PXL, departement PXL-Healthcare, Trauma & Life Support Center, Guffenslaan 39, 3500 Hasselt
stefan.knaepen@pxl.be / +32 11 77 52 37 / www.pxl.be/traumalifesupportcenter
Bekijk ook deze TVL-reportage.