Game leert bouwpartners efficiënter samenwerken

door Frank Joosten
858 views
Met het Obeya-spel leren partners in een (bouw)project beter en efficiënter samenwerken. Foto: Christa Claessens.

Bouwprojecten lopen vaak nodeloos veel vertraging op, soms nog voordat de eerste steen gelegd is. Een nieuwe game ontwikkeld door onderzoekers van Hogeschool PXL leert bouwpartners beter samenwerken. Zo kunnen bouwbedrijven hun werken sneller en efficiënter opleveren.

Conservatieve bouwsector

Chris Leinders, onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie: “De bouwsector heeft een nogal oubollig, log en conservatief imago. En op zich klopt het ook wel: niet alle bouwbedrijven staan even sterk open voor verandering, de communicatie tussen bouwpartners verloopt vaak allesbehalve vlot, de wetgeving is complex en door administratieve overkill kosten bouwprojecten vaak meer tijd dan nodig is.”

Nieuwe wind

“Toch merken onze PXL-bouwonderzoekers de laatste jaren echt wel een nieuwe wind. Augmented en virtual reality, drones, building information modelling (BIM): bouwbedrijven zetten meer en meer in op digitalisering. Daarnaast beseffen ze maar al te goed dat als ze competitief willen blijven, ze ook extra zullen moeten inzetten op efficiëntie en teamwork. Wie goed samenwerkt en alle neuzen in dezelfde richting krijgt, die wint tijd en verhoogt de kwaliteit van het werk, zeker in grootschalige bouwprojecten waar het werk van diverse bouwpartners op elkaar afgestemd moet worden. En time is money, zoals je weet.”

Game in plaats van boek

Om bouwprofessionals aan den lijve te laten ondervinden hoe ze – vooral in de voorbereiding van een groot bouwproject – hun teamwork en efficiëntie naar een next level kunnen brengen, ontwikkelde Hogeschool PXL in samenwerking met PiliPili Games het Obeya-spel.

Christa Claessens, PXL-onderzoeker en ontwikkelaar van het spel: “We hadden ons onderzoeksproject net zo goed kunnen afsluiten met een boek vol resultaten en aanbevelingen. Maar we geloven nu eenmaal meer in de kracht van gamification, zeker omdat de bedrijven die het spel al uitgetest hebben, laaiend enthousiast zijn. Een spel is een krachtige leertool.”

Rollenspel

In het Obeya-spel betekent het Japanse woord Obeya zoveel als ‘grote ruimte’: een ruimte waar je ideeën kan uitwisselen, problemen kan identificeren en oplossen, en waar je volop kan samenwerken. Claessens: “De deelnemers aan het spel stappen letterlijk  een Obeya-ruimte binnen en ontdekken de sterkte van Obeya en een goede samenwerking aan de hand van informatie en opdrachten. Spelenderwijs leren ze hoe strategische beslissingen in de communicatie, rol- en taakverdeling een impact hebben op het eindresultaat. Juist die laagdrempelige, speelse aanpak blijkt de deelnemers te overtuigen om de technieken die ze geleerd hebben, ook professioneel toe te passen.”

Ook buiten de bouw

Ook buiten de bouwsector kan het Obeya-spel intussen al op interesse rekenen. Claessens: “In principe is deze game interessant bij de opstart van om het even welk nieuw project binnen bedrijven of organisaties waarin naar een eindproduct wordt toegewerkt. Of dat product nu een gebouw is, een website of een groot subsidiedossier, de Obeya-principes blijven dezelfde.”

Contact: christa.claessens@pxl.be

Meer info over serious games ontwikkeld door PXL Bouw en Industrie vind je hier.

De Obeya-game is te koop via bouwindustrie@pxl.be

Aanbevolen berichten