PXL-zorginnovaties (9): MS@Work

door Kim Daniels
550 views
MS@Work kan een verschil maken in het leven van mensen met multiple sclerose (MS) op de werkvloer. Afbeelding: Fauxels via Pexels (rechtenvrij)

Efficiënte, betaalbare gezondheidszorg op maat staat of valt met zorginnovatie: nieuwe applicaties, nieuwe tools, nieuwe methodes. Deze reeks presenteert de innovaties van het expertisecentrum PXL Zorginnovatie. Deel 11: MS@Work, een toolkit die personen met multiple sclerose (MS) meer kansen biedt op de werkvloer.

Wat? Een MS Toolkit die rekening houdt met de inzichten en verzuchtingen van personen met multiple sclerose (MS) op de werkvloer. De toolkit bestaat uit twee krachtige componenten:

  1. een screeningstool die problemen op de werkvloer in een vroeg stadium detecteert, waardoor preventieve maatregelen kunnen worden genomen;
  2. een wegwijzer waarin voor elke vraag of voor elk probleem een uitdaging gekoppeld wordt aan de juiste hulpverlener of organisatie, zodat de MS’er gepersonaliseerde ondersteuning krijgt.

Waarom? Personen met MS worden vaak geconfronteerd met instabiele tewerkstellingsmogelijkheden. De werkomgeving is in veel gevallen slecht of niet aangepast. MS’ers trekken vaak ook te laat aan de alarmbel, omdat ze te weinig op de hoogte zijn van welke hulpmogelijkheden voorhanden zijn en/of omdat ze niet goed weten bij wie ze terechtkunnen voor hulp of advies. Problemen blijven daardoor vaak aanslepen, wat een duurzame tewerkstelling bemoeilijkt.

Voor wie? Voor personen met multiple sclerose (MS) die graag zo vlot mogelijk willen blijven werken in een inclusieve@, ondersteunende werkomgeving.    

Meer info? www.werkenmetms.be

Contact? sharona.vonck@pxl.be

Voor dit onderzoeksproject werkte het expertisecentrum PXL Zorginnovatie intensief samen met MS Liga Vlaanderen, National MS Center Melsbroek en Noorderhart.

Mocht u interesse hebben in samenwerking, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. PXL Zorginnovatie is continu op zoek naar (valorisatie)partners.

Aanbevolen berichten