Gezocht: voedingsbedrijven op zoek naar slim voorraadbeheer

door Bart Carlens
1,9K views
Hoe kun je als voedingsbedrijf artificial intelligence inzetten om je voorraadbeheer slimmer en performanter aan te pakken? Dat is de kernvraag in een nieuw projectvoorstel dat PXL Log-IC en UHasselt momenteel aan het uitschrijven zijn. De projectaanvragers zijn nog op zoek naar extra voedingsbedrijven die – volledig gratis – willen deelnemen. Foto: learntechx.com

Hogeschool PXL werkt momenteel samen met de Universiteit Hasselt aan een (TETRA-)projectaanvraag met als werktitel ‘Slim beheren van voorraden met AI-technologie: een online gids AI by Example voor kmo’s actief in de voedingssector’. De projectaanvragers zijn nog op zoek naar geïnteresseerde voedingsbedrijven die willen deelnemen aan het project. Dankzij COVID-19 kan dat volledig gratis.

Artificiële intelligentie in de voedingssector: volg het mee vanop de eerste rij

Uit onderzoek weten we dat kmo’s in de voedingssector er veelal niet in slagen om het potentieel van artificiële intelligentie (AI) te vertalen naar hun bedrijfscontext. Door AI toe te passen in de voedingssector is het onder andere mogelijk om accurater voorraden te voorspellen, derving te minimaliseren, inkoopgedrag efficiënter te sturen, de servicegraad te optimaliseren, trends te identificeren (predictive analytics) enz.

Volgens onderzoeksbureau Gartner zal maar liefst 80% van de opkomende technologieën tegen 2021 artificiële intelligentie als sleutelcomponent hebben.

AI-applicaties zijn geen standaard ‘all-in-one’, plug-and-play oplossing. In het hart van de AI-applicatie vind je één of meerdere Machine Learning (ML)-algoritmes en -technieken. ML-technieken zijn in staat om patronen te ontdekken in een grote dataset en kunnen deze patronen vertalen naar een beslissingsmodel. Dit model gebruiken ze om menselijke beslissingen na te bootsen en data-gedreven beslissingen te nemen. Volgens onderzoeksbureau Gartner zal maar liefst 80% van de opkomende technologieën tegen 2021 artificiële intelligentie als sleutelcomponent hebben. Zo zal AI een sleutelcomponent van ERP-software worden. Dankzij Machine Learning heeft AI de mogelijkheid om ERP-systemen slimmer te maken. AI voorziet ERP-systemen van bruikbare inzichten, die bedrijven in staat stellen om betere beslissingen te nemen en daardoor efficiënter of gerichter te werken.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters wil Vlaanderen dan ook klaarstomen voor deze evolutie en stelt de komende jaren 30 miljoen euro ter beschikking voor onderzoek rond dit thema. Het expertisecentrum PXL Log-IC van Hogeschool PXL en de Universiteit Hasselt slaan de handen in elkaar om (voedings)bedrijven te helpen bij het implementeren van AI-technologie.

Artificiële intelligentie: een sleutelcomponent in zowat alle toekomstige technologieën, ook in de logistiek.

Hoe kan u meewerken aan het onderzoek?

Uw bedrijf kan meewerken door lid te worden van de begeleidingsgroep. Uw bedrijf zit dan op de eerste rij om het onderzoek te volgen, te sturen en om mee na te denken over hoe u de technologie in uw bedrijf of organisatie kan gebruiken. We plannen voor de leden minimaal 2 vergaderingen per jaar, maar ook verschillende seminaries en opleidingen waaraan u gratis kan deelnemen.

Wat mag u verwachten?

  • U kan het belang van AI-technologie vanop de eerste rij ervaren, door lezingen van experts en casestudies van ervaringsdeskundigen bij te wonen.
  • Er zal een online gids ‘AI by Example’ worden ontwikkeld, waarbij we focussen op de cases in de voedingssector. De gids zal best practices, bruikbare werkinstrumenten en richtlijnen bevatten, zodat de stap naar AI kleiner wordt. U hebt gratis toegang tot deze gids.
  • U kan als bedrijf één of meerdere AI-hackathons bijwonen. U zal aan de slag kunnen met AI- technieken en voeling krijgen met de mogelijkheden. Deze hackathons zullen bij u niet alleen meer bewustwording (awareness) creëren over wat AI kan en niet kan, maar u ook in staat stellen om hinderpalen en moeilijk vatbare aspecten van AI te identificeren.
  • Uw bedrijfslogo zal vermeld worden op elke output van dit TETRA-project (events, communicatie, website, roll-ups enz.)

Wat kost uw deelname? (Antwoord: niets)

Het project loopt over 2 jaar en start in het najaar van 2020. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) neemt normaal gezien 92,5% van de projectkosten voor zijn rekening en vraagt doorsnee 300 euro per jaar voor een start-up, 750 euro per jaar voor een kmo en 1250 euro per jaar voor een grote onderneming, om de resterende 7,5% op te halen via de gebruikersgroep. In het kader van Covid-19 heeft VLAIO beslist dat geïnteresseerde voedingsbedrijven GRATIS mogen deelnemen aan het project. Er wordt enkel een intentieverklaring gevraagd.

Aanbevolen berichten