Onderzoeker van de maand (45): Patrick Ceyssens

door Frank Joosten
3,3K views
Patrick Ceyssens, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een kunstenaar die ‘beeldend’ denkt en communiceert: Patrick Ceyssens, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: Patrick Ceyssens

Leeftijd: 55 jaar

Getrouwd? Kinderen?  Gehuwd met Clara en papa van Kamiel en Bes.

Onderzoeksdomein(en): Beeldanalyse, beelddenken, de indirecte werking van beelden en de verhechting van beeld en taal. Ik ben daarom actief binnen de onderzoeksgroep FRAME: ‘The Other Image Society’, waarin we focussen op onconventionele vormen van kennisoverdracht die leiden tot nieuwe denkkaders voor beelden. Hierin werken we momenteel aan een nieuw onderzoeksproject rond alternatieve sensaties met betrekking tot het (Limburgse) landschap.

De artistieke praktijk zelf is een substantieel onderdeel van dit experiment, als een vorm van denken in en door beelden. Ik nodig jullie daarom graag uit op www.patrickceyssens.com.

Jouw passie(s)? Ik ervaar het grote geluk dat al mijn passies uit dezelfde klei lijken te komen. Kunst, culturele uitstappen, reizen, lezen en muziek hebben vaak te maken met mijn artistieke werk en onderzoek. Maar het gaat ook over het prutsen, het oeverloos kuieren en ook soms nietsdoen. Ik heb een soort behendigheid om dit alles door elkaar te gebruiken. Die vrijheid in denken en handelen op alle mogelijke plaatsen en momenten heeft daardoor iets van een mentaal pretpark.

Extra zuurstof in het denken krijg ik ook al sportend (onder meer fietsen en fitness), waardoor menig kunstwerk in korte broek is ontstaan. Een bizar beeld op zich.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? In diezelfde stroming kom ik graag mensen – kunstenaars, muzikanten, denkers –  tegen met een soort romantische zoektocht naar authenticiteit, naast een persoonlijke ontwikkeling van creativiteit. Mensen die je kern doen opleven of je aan de wankel brengen. Ze hebben een eigen stem, een eigen schriftuur: wat ik in de kunsten graag een eigen beeldtaal noem. Die taal laat je toe op een originele manier te kunnen spreken, tot nieuwe inzichten en eigen concepten te komen. En als er binnen dit onderzoek ook nog plaats is voor esthetica, ben ik helemaal enthousiast.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik ben geen reguliere gebruiker van PXL-Catering omdat ik zeer traditioneel mijn boterhammen meebreng naar school. Maar elke keer als ik een uitzondering maak, sta ik versteld van de diversiteit van het vegetarische aanbod. Om nog te zwijgen over de uitgebreide groenteweelde die telkens aangeboden wordt. Daarin maken ze toch echt wel een verschil…

Contact: patrick.ceyssens@pxl.be

Patrick Ceyssens in zijn artistieke habitat.

Aanbevolen berichten