Groene opportuniteit in tijden van crisis

door Jean-Pierre Segers
596 views
Als jongeren steeds duurzamer denken en leven, dan volgt de oudere generatie hun voorbeeld. Een groene opportuniteit in tijden van crisis. Foto: socialistsanddemocrats.eu

Als jongeren steeds duurzamer denken en leven, dan volgt de oudere generatie hun voorbeeld. Dat er steeds meer interesse is in studies én tewerkstelling in de brede energiebranche, kan ons dus alleen maar hoopvol stellen, zegt Jean-Pierre Segers, beleidsadviseur aan Hogeschool PXL.

We ervaren vandaag met z’n allen de onzekerheid van snel opeenvolgende crisissen: de coronapandemie, de klimaatcrisis, de energie- en gasbevoorradingscrisis, de oorlog in Oekraïne, de economische crisis met ontsporende overheidstekorten en stijgende inflatie… Het gevoel van urgentie is bijzonder groot. Het duurzaamheidsadagio leave no one behind heeft een bijzondere betekenis gekregen.

Generatie Z is opgegroeid in een digitale wereld. De jongeren beseffen maar al te goed dat de mogelijkheden van de wereld waarin we leven niet onbegrensd zijn. Ze willen dan ook maar wat graag gehoord worden en hun rol opnemen in de snel – geopolitiek, technologisch en milieutechnisch – veranderende wereld.

De jongeren beseffen dat werken aan een duurzame wereld begint bij individuele gedragsveranderingen. Een recente internationale paper waarin het duurzaamheidsgedrag van Belgische en Braziliaanse studenten vergeleken werd, identificeerde een aantal factoren die van invloed zijn op de perceptie van studenten over duurzaamheid en hun energiebesparingsactiviteiten. Uit de studie blijkt dat het noodzakelijk is dat studenten begrijpen dat er een rol is voor individuele actie, net zoals er een rol is voor wetenschappelijke vooruitgang en overheidsregulering bij het bestrijden van klimaatverandering. De studie suggereert dat het totale energieverbruik positief gerelateerd is aan de consumptie van milieuvriendelijke producten en financieel gedreven gedrag, maar negatief gerelateerd is aan een sterk geloof in de wetenschap. Dat wijst op een mogelijk overoptimisme over de rol van wetenschappers bij het oplossen van energieproblemen.

Met het actief omarmen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties en de vertaling daarvan in hun strategienota’s bewijzen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven dat ze de sense of urgency begrepen hebben. Het hoger onderwijs kan een belangrijke rol spelen in de bereidheid bij jongeren om actie te ondernemen voor een duurzame wereld. De vele crisissen en de groeiende media-aandacht voor duurzaamheid en hernieuwbare energie leidt studenten naar studies én tewerkstelling in de brede energiebranche en aanverwante sectoren. Initiatieven zoals het GreenOffice-model bij hogescholen en universiteiten groeien als kool. Het is een fantastische en toegankelijke manier om duurzaamheid te promoten via actieve participatie en acties van en door de studenten zelf. Zo worden zij een rolmodel voor hun eigen generatie. Door in een open geest van samenwerking en nieuwsgierigheid te zoeken naar oplossingen worden de jongeren – én wij dus ook – samen duurzamer.

Contact: jean-pierre.segers@pxl.be / Jean-Pierre Segers @ LinkedIn

Dit opiniestuk verscheen eerder al in Het Belang van LImburg.

Lees ook: Dirk Franco, Janaina Macke, Debby Cotton, Arminda Paço, Jean-Pierre Segers & Laura Franco (2022). Student energy-saving in higher education tackling the challenge of decarbonisation. International Journal of Sustainability in Higher Education, Vol. 23, No 7., pp. 1648-1666.

Aanbevolen berichten