Klaar voor de circulaire bouweconomie?

door Veerle Custers
657 views
De circulaire bouweconomie komt eraan, ook in Vlaanderen. Maar zijn onze bedrijven er klaar voor? Op 20 september 2022 verzorgen UHasselt, Hogeschool PXL en werecircle een masterclass ‘CirculairDoen in de bouwketen’. Foto: New England Bulding Supply.

Circulair bouwen wordt de komende jaren een speerpunt in onze bouwindustrie. Ook in Vlaanderen, zoveel is zeker. Maar heel wat bouwbedrijven nemen een afwachtende houding aan en weten niet goed wat er op hen afkomt. Daarom organiseren Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL en werecircle op 20 september een masterclass ‘CirculairDoen in de bouwketen’.

Circulair bouwen is bouwen met een beter, zuiniger gebruik van hulpbronnen, door slimmer te ontwerpen en kringlopen te sluiten. Het gaat daarbij niet alleen om energiezuinig bouwen, maar evengoed om een doordacht (her)gebruik van materialen.

Dat vraagt uiteraard heel wat kennis, kennis die vaak ontbreekt bij onze bouwbedrijven en mee verklaart waarom die vooralsnog een afwachtende houding aannemen. Vernieuwing vraagt ook tijd en geld, en bedrijven willen graag op het juiste moment instappen. Ze hebben nood aan ondersteuning om de circulaire principes te integreren in hun bedrijf of organisatie, rekening houdend met de nieuwe regelgeving die ‘in the making’ is.

Om bedrijven goed voor te bereiden, staat op 20 september 2022 op de Bouwcampus in Diepenbeek de masterclass ‘CirculairDoen in de bouwketen’ op het programma. Bedrijven ontdekken er de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. Stap voor stap, zodat het haalbaar is. En niet alleen, maar samen. In circulair bouwen is samenwerking – de bouwketen – van cruciaal belang. Bedrijven leren hun plek in het geheel te ontdekken en gaan samen aan de slag. Want door ideeën te delen, komt je tot (circulaire) oplossingen.

Interesse? Bekijk dan het programma en schrijf je in via deze link.

Meer info: veerle.custers@pxl.be

Aanbevolen berichten