Onderzoeker van de maand (72): Kristiaan Mesens

door Frank Joosten
1,2K views
Kristiaan Mesens, onderzoeker aan het Centrum Digitaal Leren van Hogeschool PXL.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een enthousiaste digital learning-onderzoeker en Blackboard-expert die z’n energie helemaal kwijt kan achter zijn drumstel. Maak kennis met Kristiaan Mesens, onderzoeker aan het Centrum Digitaal Leren van Hogeschool PXL.

Naam: Kristiaan Mesens

Leeftijd: 30 jaar (oh nee!)

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd in 2018, al vier jaar gelukkig verbonden met mijn partner Sofie met wie ik ondertussen al 11 jaar samen ben. Op 14 december 2021 werd ons eerste kindje, Ferre, geboren. Ondertussen is dit kleine ukkie helemaal niet meer zo klein (dat vinden wij vooral 😃). Is het een coronababy? Voor velen misschien wel 😃. Ferre is vooral onze kleine held!! Pitou, onze kat met veel te veel ‘cattitude’, maakt het plaatje volledig.

Onderzoeksdomein(en): Ik werk als onderzoeker binnen het Centrum Digitaal leren van Hogeschool PXL.

Het onderwijs heeft me altijd geïnteresseerd: zowel de passie die leraren en opleiders hebben voor hun vak als de manier waarop ze inhouden aanbrengen. Het verbaast niemand dat ik daarom voor een job in het onderwijs koos.

Als onderzoeker houd ik me bezig met alles wat te maken heeft met digitaal leren, de digitalisering zoals ze zeggen. Hoe kunnen we het digitaal leren naar een hoger niveau tillen? Op welke manier kunnen digitale middelen het leerproces ondersteunen? De kernvraag – hoe kunnen we lesgevers hierin begeleiden? – is mijn habitat. De Digisprong en het Voorsprongfonds hebben dit onderwerp stevig aangewakkerd.

De overgang naar de moderne variant van ons leerplatform, Blackboard Learn Ultra, is een van de onderwerpen waarin ik me dagelijks verdiep. Het learning management system van onze hogeschool is essentieel om kwalitatieve onlinecursussen aan te bieden aan onze professionals van de toekomst. Zeker als je denkt dat ‘leren’ altijd en overal moet kunnen, met om het even welk toestel. Hoe ondersteunen we lesgevers in deze overgang? Hoe bouw je een goede onlinecursus en welke elementen heb je daarvoor nodig? Hoe neem ik mijn student mee in mijn educatief verhaal? De strategie van hoe we dit alles zo vlot mogelijk kunnen verwezenlijken, motiveert me. Die uitdaging ga ik graag aan.

Door covid zijn multimediamaterialen en online lessen niet meer weg te denken uit het onderwijs. Niet alleen binnen onze hogeschool of het reguliere onderwijs, maar ook daarbuiten. Daardoor is een ware explosie van creatieve digitale middelen ontstaan. Super! En toch halen materialen niet altijd het gewenste leereffect in verhouding tot de tijd die lesgevers erin investeren. Wat gaat er dan mis? Wat is er nodig om dat type van leermiddelen krachtig te maken? Leermiddelen zoals kennisclips, podcasts, leeromgevingen, online tools… zijn enorm waardevol zolang je ze bewust inzet. Welkom in mijn snoepwinkeltje.

Dit alles maakt dat wij allemaal naast onze professionele vakkennis ook het digitale verhaal moeten beheersen. De nieuwe studie op campus Elfde Linie – het Digital Learning Lab – is daarvoor ingericht. Ondersteund door het team van Centrum Digitaal leren van Hogeschool PXL kan je als lesgever gebruikmaken van XR-materialen, greenscreenvideo’s, podcasts, hybride opstellingen enz. Jaja, ook dat is een deel van mijn dagelijkse bezigheden.

Jouw passie(s)?  Muziek, muziek en muziek. Naast mijn job ben ik drummer bij de Kempische coverband Fenix (beetje reclame mag, hè? 😉). Het creëren van een entertainende show met een krachtige liveband zorgt ervoor dat ik mijn overvloed aan enthousiasme en energie onder controle kan houden. 😊

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Mag ik er twee kiezen? Natuurlijk! Mijn zoontje Ferre en mijn vrouw Sofie. Hoe snel groeit een kindje? De groeispurtjes, wat zo een kindje leert op korte tijd, de vuile pampers en vuile kleertjes, de lach waarvoor je met plezier ’s morgens vroeg opstaat… hij is mijn held. Eenvoudig, simpel 😃 De mama, mijn vrouw Sofie, is mijn tweede heldin. Door mijn job enerzijds en mijn uit de hand gelopen hobby anderzijds ben ik niet zo veel thuis. Toch steunt ze me door alles heen (ook al zorgen Ferre en ikzelf voor veel te veel was en slaaptekort). Ik had me geen betere partner en mama voor Ferre kunnen wensen.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Stop met lekker eten te maken! Ik ben sinds ik hier werk bijna 5 kg zwaarder geworden. 😃 Mijn boterhammen durven wel eens te blijven liggen, omdat ik stiekem even bij de catering passeer. Ik heb al veel geproefd van jullie, maar de uitdaging om alles geprobeerd te hebben loert om het hoekje…

Contact: kristiaan.mesens@pxl.be

Aanbevolen berichten