Kunnen onze kinderen nog gaan skiën in de paasvakantie?

door Agna Thys
215 views
Skiën in de Alpen: het wordt hoe langer hoe meer gespreid in de tijd, want elke toerist wil zekerheid en veiligheid. Foto: Visit Almaty (rechtenvrij) via Pexels

Omdat wij allen altijd op vakantie willen en zullen blijven gaan, zal het belang van boeken bij reisorganisatoren toenemen. Elke toerist wil immers zekerheid en veiligheid. Zeker na corona. Zeker in deze tijden van klimaatverandering.

Eind oktober 2024 werd Valencia getroffen door zware regenval die leidde tot overstromingen, vernielingen en meer dan 200 doden. Begin maart 2025 belandden auto’s door overstromingen in Tenerife in de zee. Ook tussen Valencia en Barcelona waren sommige wegen onbegaanbaar door de grote regenval. En er is meer wind in Spanje dan ooit tevoren. De minimumtemperatuur in maart dit jaar bedroeg in Spanje 3 graden. Vorig jaar was dat 5 graden. Ook bij de maximumtemperaturen een duidelijk verschil: 18 graden dit jaar, vorig jaar 24 graden. De Spaanse zomer van 2024 werd dan weer gekenmerkt als de heetste ooit geregistreerd: 44 graden was geen uitzondering. Het zorgde voor meer dan 700 overlijdens.

In de Alpen komen echte skiwinters steeds minder voor. Op 100 jaar tijd is de gemiddelde temperatuur in de bergen met 2 graden gestegen. De sneeuw valt later in het seizoen en smelt eerder. Het Alpengebied telt ongeveer een maand korter sneeuw. Sneeuwkanonnen worden ingezet en gletsjersneeuw wordt als het ware ‘ingepakt’. Volgens een recente studie over klimaatverandering, sneeuw en wintersport blijven skivakanties op hoogtes boven 1800 meter tot het jaar 2050 ‘gewoon’ mogelijk. Het aantal extreem koude dagen zal nog voldoende zijn om genoeg kunstsneeuw te kunnen produceren. De skigebieden zullen wel meer middelen moeten voorzien voor energie- en waterverbruik.

Zowel in Spanje als in het Alpengebied is toerisme een belangrijke bron van inkomsten. In beide gebieden bedraagt de directe en indirecte toegevoegde waarde van het toerisme ongeveer 13 procent van het bruto binnenlands product (BBP).

De merkbare klimaatveranderingen betekenen echter niet dat het toerisme in deze gebieden ten dode is opgeschreven, noch dat deze gebieden op een economische recessie afstevenen.

Generatie Z probeert de impact op het klimaat zo minimaal mogelijk te houden. De klimaatveranderingen – ook op het thuisadres – zorgen ervoor dat alle generaties zich bewust worden van het belang van klimaatimpact. Er is meer milieubewustzijn én er wordt meer op langere termijn gedacht over de invloed van het eigen gedrag op het klimaat.

De toeristische sector grijpt dat bewustzijn aan om ecologische inspanningen te vragen van de toeristen. Bovendien dagen de klimaatveranderingen de innovatieve vaardigheden van de sector uit om bijvoorbeeld aan seizoensverbreding te doen. Bestemmingen in het Alpengebied zetten bijvoorbeeld meer en meer in op spreiding in de tijd en promoten niet enkel het skiseizoen.

Al die onzekerheden betekenen een extra belang voor reisorganisatoren. Elke toerist wil immers zekerheid en veiligheid, des te meer na corona. En stoppen met op vakantie te gaan, dat zal zo snel niet gebeuren.

Contact: agna.thys@pxl.be

Dit opiniestuk verscheen eerder in Het Belang van Limburg van 29 maart 2025.

Aanbevolen berichten