Minister Tommelein op energie-speeddating

door Dirk Franco
859 views
Vlaams Minister van Energie Tommelein, tijdens de Energie-speeddating in PXL-Congress.  Foto: Robin Mous

Op date met een minister: het kon op 6 september 2016, met Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein. Hij daagde net als een 120-tal andere bezoekers op aan PXL-Congress voor een speeddating rond energiebeleid.

Voetafdruk

Wie even naar de cijfers kijkt, kan er niet omheen: België springt nog steeds veel te kwistig om met energie en behoort zelfs – met een slechter rapport dan notoire vervuilende grootmachten als China en de VS – tot de top 5 van de landen met de grootste ecologische voetafdruk. Positief wel: we kunnen nog flink wat besparen door het energieverbruik van ons grotendeels verouderd patrimonium aan te pakken.

Experts

Dat was dan ook één van de kernvragen van de speeddating: ‘Hoe kun je zuinig omspringen met energie, zeker in grote gebouwen?’. Aan de tafel heel wat experts van diverse pluimage: energieadviseurs, experts uit kennis- en onderzoeksinstellingen, juridische en financieel-economische specialisten, en beleidsmakers, onder wie behalve minister Tommelein ook gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde Ludwig Vandenhove, die ook de initiatieven ‘Limburg Klimaatneutraal 2020’ en ‘ESCO2020’ onder de aandacht brachten. De energie van de toekomst is hernieuwbare energie. Daar zou geen enkele discussie over mogen bestaan. 

ESCO

ESCO was één van de meest gebezigde letterwoorden tijdens de speeddating. Voor niet-ingewijden: ESCO’s zijn energy efficiency service companies die energiebesparende projecten in een patrimonium implementeren én financieren. Als je een groot verouderd gebouwencomplex energiezuinig wil aanpakken, hoef je immers niet altijd noodzakelijk zélf budget vrij te maken voor je investering. In veel gevallen betaal je je kosten geleidelijk af dankzij de besparingen op je energiefactuur. Ook voor nieuwbouw is het verstandig om vooraf na te denken over energiekeuze en businessplan op maat.  Vertegenwoordigers uit de ESCO-bedrijven gaven tekst en uitleg bij de verschillende subsidiemogelijkheden en meer dan 30 kennisinstellingen tekenden present om de state of the art van technologieën en wetgeving toe te lichten. 

Met 125 deelnemers was deze eerste Vlaamse ESCO-speeddating een schot in de roos.

Postgraduaat

Hogeschool PXL biedt een postgraduaatopleiding Energy Efficiency Services aan. Op donderdag 20 oktober start een nieuwe lessenreeks en voorinschrijven kan hier. Meer info: dirk.franco@pxl.be.

Zie ook de TVL-reportage over de energie-speeddating.

Gouverneur Herman Reynders, minister Bart Tommelein en algemeen directeur Ben Lambrechts by Robin Mous
Gouverneur Herman Reynders, minister Bart Tommelein en algemeen directeur Ben Lambrechts. Foto: Robin Mous

Aanbevolen berichten