Nieuwe Bouwcampus als grote proeftuin

door Adrien Buteneers
1,2K views
Ivan Smeets en Dries Schoenmakers, de twee PXL-bouwstudenten die als ‘junior bouwteam’ de vorderingen op de werf van de nieuwe Bouwcampus op de voet opvolgen.

In Diepenbeek rijst momenteel de nieuwe Bouwcampus van Confederatie Bouw als een paddenstoel uit de grond. De werf is één grote proeftuin en praktijkoefening voor Limburgse bouw- en architectuurstudenten. Onder hen ook PXL-bouwstudenten die alle bewegingen op de werf digitaliseren.

Aan de Universiteitslaan in Diepenbeek bouwt Confederatie Bouw Limburg aan zijn nieuwe Bouwcampus. Aan de basis van de bouw ligt een ‘triple helix model’, een nauwe samenwerking tussen de privésector (Confederatie Bouw LimburgHVC ArchitectenMathieu GijbelsVan de KreekeGeert De bruyn en vakspecialisten), de overheid (met name de provincie Limburg) en het onderwijs (Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt).

Aannemers en architecten engageren zich uitdrukkelijk om studenten – de toekomstige bouwprofessionals – de knepen van het vak bij te leren door hen mee te betrekken bij het bouwproces en de innovatieve technologieën die in het gebouw geïntegreerd worden.

Multidisciplinair ‘living lab’

De werf wordt op die manier een echt multidisciplinair ‘living lab’. Voor de eerste keer slaan alle bouwgerelateerde opleidingen in het Limburgse hoger onderwijs – over disciplines, instellingen en faculteiten heen – de handen in elkaar. Acht studenten – twee UHasselt-studenten industrieel ingenieur, twee studenten architectuur en vier PXL-studenten bouw en klimatisering – opereren de komende maanden als multidisciplinair ‘junior bouwteam’ en volgen de werken op de voet. Maar daar stopt het niet: de werf van de nieuwe Bouwcampus levert state-of-the-art cursusmateriaal op dat in blended learning voor alle PXL-bouwstudenten en ook voor de professionalisering van alumni ingezet wordt.

Bewegingen op de werf digitaliseren

Opdracht van de PXL-studenten in het ‘junior bouwteam’: de bewegingen op de werf digitaliseren, gebruikmakend van beelden van dronecamera’s, 360°-beelden en BIM (building information modelling). De studenten nemen zelf 360°-video’s op en maken gebruik van dronebeelden. Op die manier krijgen project- en werfleiders – via een virtueel werfbezoek – zicht op de vordering van de werken en op eventuele knelpunten in uitvoering, werforganisatie en installatietechnieken.

Met BIM kan je twee keer bouwen: een eerste keer virtueel, een tweede keer in het echt. Op die manier worden bouwfouten en faalkosten vermeden.

Een BIM-model voor een kantoorgebouw in Bilzen.
Datzelfde kantoorgebouw in real life.
360°-beelden van de nieuwe Bouwcampus van Confederatie Bouw, in Diepenbeek.

De beelden en 3D-modellen zelf zullen ook worden gebruikt als blended learning lesmateriaal, om de werfleiders van de toekomst op te leiden, en de huidige werfleiders en bouwprofessionals via gedeeltelijke zelfstudie bij te scholen.

Waar mogelijk worden ook ‘lean management’-technieken geïntegreerd, aansluitend bij een TETRA-onderzoeksproject van expertisecentrum PXL Bouw en Energie. Hoofddoel is een – naar tijd en middelen – zo efficiënt mogelijk bouwproces waarin bouwfouten bij voorbaat worden uitgesloten.

Een BIM-model van de nieuwe Bouwcampus

Zodra de Bouwcampus klaar is, zal hier niet enkel het hoofdkantoor van Confederatie Bouw, maar ook de Construction Academygehuisvest worden, een centrum dat bouwgerelateerde kennis en innovaties moet laten doorstromen naar het werkveld en waartoe de genoemde digitale technieken zeker zullen bijdragen.

Meer info

Arie Buteneers, onderzoekshoofd expertisecentrum PXL Bouw en Energie adrien.buteneers@pxl.be – +32 11 77 54 18

Lees ook een Jobat-artikel rond dit thema.

Aanbevolen berichten