Shoppingbagvestiaire, buggyuitleendienst of gratis zonnecrème op zonnige winkeldagen: pop-upwinkel ShopUp zorgt voor een stevige upgrade van je winkelervaring in Hasselt…
Met pop-upwinkel ShopUp wordt in Hasselt een nieuwe shopbeleving geïntroduceerd waarbij je tijdens het shoppen gebruik kan maken van talloze handige diensten. ShopUp is een initiatief van Stad Hasselt, Joyn, CityDepot en Hogeschool PXL en kadert binnen het project Belevingswinkelen, dat mede gefinancierd is met Europese, Vlaamse en provinciale middelen.
In het pand aan de Grote Markt zal de shopper terechtkunnen voor allerlei diensten die het shoppen vergemakkelijken en leuker maken. Zo zal er in de ShopUp een ruimte zijn waarin je ongestoord borstvoeding kan geven of een pamper kan verversen, en kan je er ook gebruikmaken van de buggy- en bolderkar-uitleendienst.
Shoppingbagvestiaire
“Er is ook een shoppingbagvestiaire”, vult Marc Schepers, CEO van CityDepot, verder aan. “Handenvrij shoppen maakt winkelen in de stad aangenamer en comfortabeler. Je hoeft je aankopen niet meer mee te zeulen. In ShopUp staan ze veilig. Je kunt ze er afhalen wanneer je zelf wilt. Het is de bedoeling om deze dienst in de nabije toekomst verder uit te breiden.”
Naast je shoppingtas bewaakt achterlaten, kan je er evengoed je net aangekochte outfit aantrekken in de new outfit cabine, waarna je ze meteen kan showen tijdens een etentje in één van de Hasseltse horecazaken. Vergeet ook vooral geen gebruik te maken van de gratis zonnecrème tijdens zonnige zomerdagen. In ShopUp wordt werkelijk aan alles gedacht!
De consument wil beleven, en dat allemaal met het nodige comfort.
“Er is de afgelopen jaren heel wat veranderd binnen de retailwereld”, aldus Schepen van Economie Tom Vandeput. “De consument wil beleven, en dat allemaal met het nodige comfort. Als vierde shoppingstad van Vlaanderen willen we hier met het EFRO-project Belevingswinkelen, waarvan de ShopUp de pilootfase is, maximaal op inspelen. Op die manier willen we de hoofdstad van het ‘nieuwe winkelen’ worden.”
“Een unieke shop-ervaring gaat tot in de details”, vertelt Frank Bekkers, CEO van Joyn. “Dichtbij winkelen bij lokale handelaars staat voor een persoonlijke service en kwaliteit. Wij willen deze unieke ervaring ook buiten hun winkels verderzetten via onze ShopUp-service. Ter plaatse hebben we getracht om alles wat Hasselt te bieden heeft, te verzamelen in één ruimte. Via gamification en onze Joyn-klantenkaart kan je gratis beloningen krijgen bij tal van handelaars.”
Via een uitgebreid onderzoek verkreeg Hogeschool PXL slimme inzichten over het winkelgedrag van de bezoekers van Hasselt.
Hogeschool PXL zal ShopUp als uitvalbasis gebruiken om zijn kennis over shopgedrag en andere retailvragen uit te breiden en de handelaars te ondersteunen in professionaliseringsmogelijkheden. Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL: “Via een uitgebreid onderzoek verkreeg Hogeschool PXL slimme inzichten over het winkelgedrag van de bezoekers van Hasselt. Deze verkregen wetenschappelijke inzichten worden vertaald in concrete aanbevelingen voor de stad en de retailers. Hogeschool PXL zal verder alle stakeholders doelgericht ondersteunen in het opzetten van nieuwe initiatieven en hen begeleiden via lerende netwerken, workshops en individuele coaching.”
ShopUp openingsuren
ShopUp ligt aan Grote Markt 15 en is open van 1 april tot en met 15 juli, op woensdag van 13.30 tot 18 u., op zaterdag van 11 tot 20 u. en op koopzondagen van 13.30 tot 18 u.
Meer over het project Belevingswinkelen
De stad Hasselt wil samen met Hogeschool PXL, Joyn, CityDepot en Ojoo vernieuwende diensten in de binnenstad introduceren om de ‘consument van de toekomst’ te inspireren, te fascineren en te entertainen. Het project Belevingswinkelen moet Hasselt voorbereiden op ‘het nieuwe winkelen’, waar bezoekers kunnen funshoppen en comfortshoppen. Daarnaast wordt ook ingezet op sensibilisering en professionalisering van de handelaars. Na een onderzoeksfase onder leiding van PXL-Research is de pop-upwinkel een tweede stap binnen het project. De totale projectkosten bedragen 824.539,25 euro. Voor de financiering kunnen de partners rekenen op steun van het Europees fonds voor Regionale ontwikkeling (40%), de Vlaamse overheid (Hermesfonds, 20%) en de provincie Limburg (20%). De resterende cofinanciering wordt door de partners gedragen.
Over de partners
CityDepot is aanbieder van slimme stadsdistributie, coördineert logistieke services om op een duurzame en efficiënte manier aan behoeften van leveranciers én klanten in de stad te beantwoorden.
Joyn ontwikkelde een succesvolle getrouwheidsapp voor klanten én winkels met ondertussen meer dan 1 miljoen gebruikers.
Hogeschool PXL brengt via wetenschappelijk onderzoek de behoeften van de shopper in kaart en zal de Hasseltse retail via workshops en lerende netwerken ondersteunen.
Ojoo ontwikkelt belevingsroutes op maat van elke stad en haar bezoekers. Dit aspect komt in een volgende fase aan bod.
De dienst Economie van de Stad Hasselt trekt als coördinator de kar van dit project.
Meer informatie over dit project: Innovatief Belevingswinkelen in Hasselt of via hermien.raedts@pxl.be.