Onderzoeker van de maand (109): Anneleen Swillen

door Frank Joosten
272 views
Anneleen Swillen (onderzoeker PXL/UHasselt-MAD-Research) als one minute sculpture van Erwin Wurm Francisco Carolinum Linz (september 2025).

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een kunstonderzoekster die ‘(e)merging bodies’ verkent in een postdigitale cultuur. Maak kennis met Anneleen Swillen, onderzoeker aan het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: Anneleen Swillen

Leeftijd: 33 jaar

Getrouwd? Kinderen? Dankbaar dat ik al jaren het leven mag delen met een heel bijzonder persoon. (Fun fact: we hebben elkaar leren kennen als studenten aan PXL. Hij binnen PXL-Music, ik aan PXL-MAD).

Onderzoeksdomein(en): Als onderzoeker en docent aan PXL-MAD School of Arts en Universiteit Hasselt verken ik “(e)merging bodies” in een postdigitale cultuur. Mijn onderzoek omvat thema’s, vraagstellingen en methodes rond (en met) meer-dan-menselijke verwevenheden, intra-acties tussen technologieën en lichamen en co-creatie met niet-menselijke actoren. Binnen kunst, design en crafts onderzoek ik alternatieve benaderingen van technologie—zoals zacht, traag en als een ecologie—en de betekenis van posthumanistische perspectieven in artistieke praktijk.

Mijn achtergrond in Object & Jewellery design en Curatorial Studies vormde de basis voor mijn doctoraat in de kunsten: een artistiek onderzoek rond sieraden en presentatie aan de hand van performatieve installaties, actieve archieven en experimentele publicaties (2015 – 2019, PXL-MAD en UHasselt).

In 2020 richtte ik samen met componist en digitaal kunstenaar Greg Scheirlinckx Artificial Intelligems op,  een fluïde collectief op het snijvlak van sieraden, grafisch ontwerp, muziek, XR-performance, dans en machinaal leren. Door middel van participatieve projecten zoals Ornamutations en Ornamisms, ontwikkeld in samenwerking met meer dan 100 deelnemers en een custom AI-model, onderzoekt Artificial Intelligems “futures adornment”. Door ruimte te creëren voor transdisciplinaire dialoog, artistiek-filosofisch experiment en kritische reflectie streven we ernaar opvattingen over thema’s als mensgericht ontwerp, materialiteit en auteurschap te verbreden. Zo verkennen we sieraden als sites van meer-dan-menselijke ontmoetingen, (her)verbeelding, verweven agency en co-leren.

Tegenwoordig coördineer ik binnen MAD-Research een transversaal onderzoeksthema rond Emerging Technologies. Als docent ben ik voornamelijk betrokken bij de opleiding Juweelontwerp en Edelsmeedkunst. Daarnaast werk ik ook samen met studenten uit Vrije Kunsten en Grafisch Ontwerp. Cross-overs inspireren me!

Jouw passie(s)? Geraakt worden door kunst, in alle gedaanten en expressies: beeldende kunst, sieraden, literatuur, objecten, performance, muziek, poëzie, mode, noem maar op.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Er zijn er zovelen — mensen, en andere dieren, wezens, entiteiten — die me inspireren, van wie ik de perspectieven en manieren van leven dagelijks met me meedraag. Mensen die (blijven) gaan voor een meer duurzame, solidaire en zachte wereld. Eigenzinnige persoonlijkheden en bijzondere Dingen. De grootsheid van een klein gebaar. Een blik, enkele woorden. Resonanties. Bijzondere ideeën, die positief een verschil kunnen maken. Eb, vloed en vuur.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Eerst en vooral wil ik graag mijn dankbaarheid uiten voor de lekkere en diverse maaltijden die PXL-catering dagelijks bereidt! Zo’n aanbod is echt uniek. Maar als ik zo vrij mag zijn om enkele suggesties te doen, zou ik graag voorstellen om volledig te gaan voor “futureproof”:

  • Focus op plantaardig eten met hooguit één keer per week een maaltijd met vlees of vis (of, een aanbod dat volledig plantaardig is). Plantaardig niet als een optie, maar de basis.
  • Waarbij alle ingrediënten steeds duurzaam geproduceerd worden.
  • In samenwerking met lokale boeren, telers, handelaars enz. Ook wat het aanbod dranken betreft trouwens: geen samenwerking met en publiciteit voor frisdrankmultinationals meer, maar kiezen voor meer gezonde, duurzame, lokale en vredevolle alternatieven.
  • Zo weinig mogelijk afval. Geen plastic wegwerpverpakkingen meer.
  • Gefermenteerd voedsel, zoals zuurdesembrood, kimchi en kombucha.

Het is een troef van PXL-catering dat het aanbod zo ruim is. Tegelijk kan het ook net een meerwaarde zijn om bewuste een kleine(re) kaart aan te bieden, om echt met de seizoenen, en een lokaal aanbod, te kunnen koken. PXL is op zovele vlakken een pionier (ook met het aanbod en de werking van het restaurant). Ik geloof dat PXL ook op dat vlak de kracht heeft om nog meer een verschil te maken. 

Contact: anneleen.swillen@pxl.be

Aanbevolen berichten