Onderzoeker van de maand (17): Bart Gilis

door Frank Joosten
2,3K views
Bart Gilis, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een gelukkige ziel die zich tijdens z’n werkuren zonder schroom met voetbal mag bezighouden: Bart Gilis, bewegingswetenschapper en onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie.

Naam: Bart Gilis

Leeftijd: 39 jaar

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd met Dagmar en papa van 3 kinderen: Diene (9 jaar), Maren (7 jaar) en Mateja (5 jaar).

Onderzoeksdomein(en): Na mijn opleiding bewegingswetenschappen behaalde ik een doctoraat dat handelde over waarnemings- en beslissingsaspecten bij voetbalscheidsrechters en assistent-scheidsrechters. Tijdens mijn doctoraatsonderzoek had ik ook de kans om me verder te specialiseren in de fysieke voorbereiding en training van Belgische en internationale scheidsrechters. Op die manier is mijn interesse gegroeid om me als onderzoeker meer te richten op de fysieke aspecten binnen het voetbal. De laatste jaren heeft technologie meer en meer toegang gevonden en worden spelers tot in detail opgevolgd, wat het nog boeiender maakt. Op dit moment doe ik onderzoek naar de subjectieve beleving van de trainingsbelasting, om coaches te helpen om meer te differentiëren en zo hun trainingen te optimaliseren. Ik ben zelf ook nog actief als physical coach bij KVC Westerlo en die combinatie tussen het onderzoek en de praktijk is heel verrijkend.

Een van Bart z’n passies: de bergen in…

Jouw passie(s)? Behalve voetbal dus? Op dit ogenblik kan ik vooral genieten van de tijd met de kinderen en daarnaast probeer ik zelf nog wat te sporten. Verder hou ik van lange trektochten en andere sportieve activiteiten in de bergen. Het geeft heel veel voldoening om na een paar uur wandelen een bergtop met een schitterend uitzicht te bereiken.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik heb niet echt een held, maar iemand voor wie ik enorm veel respect heb is Marieke Vervoort, een voorbeeld voor velen.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? De ribbetjes met friet die geserveerd worden op de jaarlijkse PXL-Education dinner party zijn top!

Contact: bart.gilis@pxl.be

Aanbevolen berichten