Hoe, let the dogs out?!
In de reeks SuperScript belichten we knappe bachelorproeven van onze PXL-‘junior-collega’s’. Deel 2: Lize Vanhengel, pas afgestudeerd als professionele bachelorgroenmanagement, over de ideale hondenweide.
Hoe, let the dogs out?!
De hond stamt af van de wolf en hun DNA komt vandaag de dag nog steeds voor 99% overeen. Hoewel de hond geëvolueerd is tot voornamelijk gezelschapsdier zijn z’n oerinstincten nog steeds dezelfde. Z’n natuurlijke behoeften zijn onder andere socialisatie met soortgenoten, speuren naar geuren, jagen, rennen en spelen. En waar kan een hond dit allemaal doen? In een hondenweide…
Stel je voor dat een wolf in de dierentuin enkel een hok heeft om te slapen en een klein koertje om zijn behoefte te doen en zijn benen te strekken. Je zou vrijwel onmiddellijk van dierenmishandeling spreken. Maar waarom dan niet bij een hond? Een hond heeft net als een wolf nood aan tijd in de natuur. Een plaats waar de hond tot rust kan komen en even kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur.
Je kan natuurlijk niet zomaar elke hond loslaten en zijn ding laten doen. Dat zou voor ontevreden wandelaars zorgen, er zouden conflicten kunnen ontstaan met andere honden en de dieren zouden zomaar kunnen weglopen. Een meer gecontroleerde manier is het gebruik van hondenweides, maar jammer genoeg staan die nog niet op punt.
Do’s en don’ts op een hondenweide
Hondenweides winnen alsmaar aan populariteit. Je ziet ze overal opduiken en ze worden veelvuldig gebruikt door alle soorten en maten van honden, maar niet alle baasjes weten hoe ze hun hond moeten voorbereiden op het loslaten in een hondenweide. Het is namelijk niet zo simpel als het lijkt, even je hond op de hondenweide uitlaten. Veel hondeneigenaars zien een hondenweide als een handige manier om hun hond rap-rap-rap z’n dagelijkse beweging te gunnen, maar dat is pertinent fout. Je zou net altijd eerst vooraf een rondje moeten wandelen met de hond om zo zijn energie te laten verbranden; dan is hij rustiger als hij op de weide komt en zal hij andere honden minder storen. Dat is één van de belangrijkste regels als je naar een hondenweide gaat.
Daarnaast moet het baasje zijn hond natuurlijk goed kennen: hij moet weten of de hond sociaal en gezond genoeg is om de hondenweide te betreden zonder dat andere honden risico lopen om bijvoorbeeld gebeten te worden of besmet te raken met een ziekte. Als je daar zeker van bent, kun je de weide op, op voorwaarde dat de al aanwezige baasjes hun toestemming geven.
Zodra je op de weide bent, is het belangrijk dat het baasje het gedrag van z’n hond in de gaten houdt. De hond tijdig laten rusten bij een spel of schaduw opzoeken is belangrijk, maar ook nagaan of de hond niet probeert te ontsnappen of andere mensen of honden lastigvalt.
Safety first
De hondenweides die vandaag de dag aangelegd worden, krijgen een locatie toegewezen op basis van wat goed is voor de mens. Veelal is dat een plaats waar de weide niet stoort, waar ze niet te veel in het zicht ligt en momenteel ook niet gebruikt wordt.
Om een ideale ligging te kiezen, zou je eigenlijk in de eerste plaats naar de behoeften van de hond moeten kijken. Veiligheid staat dan bovenaan: een plek die niet omringd is door straten of fietspaden, een veilige grond waar de hond zijn poten niet kan bezeren en een plaats die makkelijk toegankelijk is voor honden.
Bij een goede inrichting van een hondenweide komt heel wat kijken, veel meer dan men denkt. Hoewel hondenweides populair zijn, is er geen vaste regelgeving die beschrijft waarmee rekening gehouden moet worden bij het aanleggen ervan. Daarnaast is er een grote verdeeldheid onder hondenliefhebbers en gemeenteraadsleden over wat goed en minder goed is bij het inrichten van een hondenweide. Hoog tijd dus voor een concrete lijst met de 10 geboden voor een vermakelijke en veilige hondenweide. Deze lijst kan door iedereen gebruikt worden die een hondenweide wil aanleggen.
1. Stel een duidelijk reglement op dat aan de ingang van de weide wordt geplaatst.
2. Voorzie een degelijke afsluiting van minstens 1m20 hoog.
3. Zorg voor een sluissysteem voor de ingang van de weide zodat honden minder makkelijk kunnen ontsnappen.
4. Maak een avontuurlijk terrein waarbij het overzicht bewaard blijft en waar er ook schaduwplaatsen zijn.
5. Let op bij het aanplanten van vegetatie! Zorg ervoor dat er geen giftige planten aanwezig zijn in het groen.
6. Voorzie voldoende vuilnisbakken die regelmatig worden geleegd. Ook bankjes worden door de baasjes geapprecieerd.
7. Plaats geen drinkbakken of speeltjes waardoor de hond bezitsgedrag kan vertonen. Voorzie liever een fonteintje waar de hondeneigenaar op gepaste momenten water kan aftappen.
8. Als je de hondenweide wil gebruiken wanneer het donker is, voorzie dan verlichting. Ook bij de reglementering trouwens, zodat die leesbaar is.
9. Zorg voor schuilplekken waar enkel kleine honden kunnen schuilen als ze worden lastiggevallen door grotere honden.
10. Houd rekening met de omgeving van de hondenweide. Kies een ligging die op een niet te drukke plaats ligt.
Happy dog, happy life!
Hondenweides dragen bij tot het welzijn van honden. Zowel mensen als honden worden gelukkiger als ze even ‘vrij’ kunnen zijn en hun ding kunnen doen in het groen. Een hond zal minder ongewenst gedrag vertonen en beter luisteren als hij zijn energie kwijt kan en zijn natuurlijke behoeften ingevuld ziet. Daarvoor is een hondenweide ideaal. Zolang de baasjes de regels naleven en de weides volgens de 10 geboden zijn ingericht, is het een zeer goede manier om je hond gelukkiger te maken.
Meer weten? lize.vanhengel@hotmail.com
Lize Vanhengel (2017). Honden in openbaar groen: een perfecte match? Onderzoek naar de groenbehoefte van honden, good practices en een situatieschets voor Genk. Diepenbeek: PXL, bachelorproef groenmanagement. Promotoren: Kathleen De Clercq, Bea Toppet, Ilse Van Aelst, Els De Vriese.
Interesse in deze scriptie? Downloaden kan je hier.
Bekijk ook de TVL-reportage, de bijdrage van Radio 2 Limburg of de artikels van Het Belang van Limburg en Limburg.nieuws over deze scriptie.