Onderzoeker van de maand (27): Anouk Tuinstra

door Frank Joosten
2,3K views
Anouk Tuinstra, projectcoördinator van het Universal Design (UD) Woonlabo.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand onze experte op het vlak van Universal Design en zorgeloos wonen: Anouk Tuinstra, projectcoördinator van het UD Woonlabo.

Naam: Anouk Tuinstra

Leeftijd: 26 jaar

Getrouwd? Kinderen? Geen van beide. Single is the new black en zoals Cher Horowitz ooit zei: “You see how picky I am about my shoes, and they only go on my feet.” 🙂

Onderzoeksdomein(en): Universal DesignZorgeloos wonen en Inclusief toerisme.

Je vindt mij sinds december 2016 iedere dag op het mooiste bureau van heel Hogeschool PXL, als projectcoördinator van het Universal Design (UD) Woonlabo. Het UD Woonlabo is een unieke realisatie van Hogeschool PXL (expertisecentrum PXL Zorginnovatie), Universiteit Hasselt (faculteit Architectuur en Kunst) en Inter. Met dit partnership brengen we expertise op het snijvlak van Universal Design, innovatie, praktijk en onderzoek samen.

De conciërgewoning van het Oud Moederhuis aan de Hasseltse Guffenslaan werd in 2013 o.a. met architect Vittorio Simoni gerenoveerd tot het UD Woonlabo, een state of the art demonstratiewoning voor zorgeloos wonen. Je kunt er de mogelijkheden van Universal Design voor prettig én zorgeloos wonen ontdekken en zelf proeven van slimme designoplossingen die levenslang, aanpasbaar en zelfstandig thuis wonen voor iedereen haalbaar én aangenaam maken. En dat mag je letterlijk nemen: voor jong en oud, voor nu én later, in iedere levensfase, met of zonder specifieke zorgnoden. Universal Design vormt het DNA van het UD Woonlabo en streeft naar aantrekkelijke, slimme ontwerpen die voor iedereen gebruiksvriendelijk zijn. Als ‘living lab’ inspireert het UD Woonlabo jong en oud met innovatieve producten, toepassingen en omgevingen die er ontworpen, getest en geoptimaliseerd worden. Hierbij worden ondernemers, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals in cocreatie en met state of the art UD-woonoplossingen verenigd.

De afgelopen 5 jaar bezochten meer dan 12 000 bezoekers het UD Woonlabo waar meer dan 350 UD-oplossingen voor de thuisomgeving gedemonstreerd worden. Daarnaast leverde het UD Woonlabo 35 succesvolle onderzoeksprojecten op. Het project geniet steun van Limburg Sterk Merk (LSM).

Op 27 juni 2018 ontving Anouk Tuinstra als projectcoördinator van UD Woonlabo een internationale UD Award.

Op woensdag 27 juni 2018 mocht ik met het UD Woonlabo de Internationale UD Award van het Duitse Instituut voor Universal Design in ontvangst nemen. Een mooie bekroning voor de realisaties én tevens het ideale moment om onze toekomstplannen bekend te maken.

Want ook de toekomst ziet er veelbelovend uit! Recent hebben we namelijk de scope van het UD Woonlabo uitgebreid van ‘zorgeloos wonen’ naar ‘zorgeloos wonen en verblijven’. Met de scopeverbreding willen we het potentieel van universal design doelgericht ontsluiten naar diverse stakeholders uit de toeristische sector, die hier ook een economisch en concurrentieel voordeel uit kunnen putten. Hiervoor vernieuwt het UD Woonlabo zijn demonstratiewoning. Deze moet een unieke smaakmaker bieden voor uitbaters van kleinschalige logies, hotel- of verblijfsfaciliteiten die het comfort van hun kamers willen optimaliseren met Universal Design. In 2019 worden er drie UD-hotelkamers ingericht, waarbij het UD Woonlabo opnieuw samenwerkt met architect Vittorio Simoni. Daarnaast dienen we begin 2019 een projectaanvraag in bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Voor dit project is het UD Woonlabo steeds op zoek naar Vlaamse partners die als early innovators vanop de eerste rij mee vorm willen geven aan een inclusieve toeristische beleving. Verder ben ik ook betrokken in het PXL-project ‘Flexibel wonen voor iedereen!’. In dit project gaan we na welke noden dynamische en flexibele gezinnen in Vlaanderen laten optekenen – op het vlak van wonen – en welke flexibele en/of modulaire bouwsystemen beschikbaar zijn om aan deze noden te voldoen. Dat zal resulteren in een adviestool voor flexibele bouwoplossingen geïnspireerd op de basisprincipes van UD, waardoor het vertrekt vanuit een inclusieve visie en het ‘one size fits all’-principe.

Met mijn achtergrond als ergotherapeute kan ik mij geen mooiere job inbeelden. Via Universal Design kunnen we namelijk een thuis- en verblijfsomgeving realiseren die afstapt van stigma en bewoners op een esthetisch aantrekkelijke en functionele wijze ondersteunt in al hun handelingen en ervaringen van het dagelijkse leven.

Jouw passie(s)? Ik hou heel erg van elegantie. Dat kan gaan van een elegante outfit tot mooie make-up of een speciale bril, maar ik kan ook erg genieten van elegantie op een bord. Zo ben ik trouwe kijker van onder andere Masterchef Australia en Chef’s Table op Netflix. Ik bewonder de gedurfde ideeën, de wilde succesverhalen en de vooruitstrevende gerechten van deze culinaire sterren wereldwijd. Ik hoop dan ook ooit de ‘signature dishes’ van chef-koks zoals Massimo Bottura, Gaggan Anand, Corrado Assenza en Jordi Roca van mijn bucketlist te kunnen schrappen. Mijn passie voor elegantie sluit ook mooi aan bij het streefdoel van Universal Design. Eén van de UD-producten die gedemonstreerd wordt in het UD Woonlabo maakt trouwens ook deel uit van het professionele keukengerief in Masterchef Australia, namelijk de OXO-maatbeker. Een mooi voorbeeld van wat we met Universal Design willen bereiken: aantrekkelijk design dat voor iedereen een hoger gebruikerscomfort garandeert.

Verder ben ik ook besmet met het hardloopvirus. Ik ren zo’n 3 keer per week en doe af en toe mee aan een loopwedstrijd in de buurt.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat familie, vrienden en collega’s misschien wel het meest waardevol zijn in mijn leven. Met de kerstdagen voor de deur is het een perfect moment om hen extra aandacht te schenken. Ik ben dan ook heel erg dankbaar voor hun onvoorwaardelijke steun en het feit dat ik altijd op hen kan terugvallen. Zij zijn elke dag mijn helden en herinneren mij eraan om te ademen, lief te hebben en te genieten van de simpele dingen in het leven… Dat is uiteindelijk het enige dat dringend is. Al het andere komt – geloof het of niet – op de tweede plaats.

Als ik echt een (super)held moet uitkiezen, moet ik zeggen dat ik enorme fan ben van Deadpool, de meest onconventionele held van Marvel Comics. Het onversneden sarcasme en de ongegeneerde uitlatingen van Deadpool, zowel in zijn offscreen jokes als in dialogen, weten me telkens te vermaken. Maar hij kan ook serieus zijn, zoals onderstaande quote bevestigt. Deze quote vertaalt mijn visie op (dagelijkse) helden dan ook volledig.

Four or five moments – that’s all it takes to become a hero. Everyone thinks it’s a full-time job. Wake up a hero. Brush your teeth a hero. Go to work a hero. Not true. Over a lifetime there are only four or five moments that really matter. Moments when you’re offered a choice to make a sacrifice, conquer a flaw, save a friend – spare an enemy. In these moments everything else falls away…

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Binnen Hogeschool PXL zijn we vooruitstrevend op alle vlakken, zeker ook op het gebied van gezonde voeding. Door die focus sleepte PXL-Catering de Gault Millau Award voor studentenrestaurant met gezondste voeding in de wacht. Ik denk dat dat een schitterende bekroning is voor het kwaliteitsvolle voedingsbeleid binnen het cateringteam!

Als ultieme tip kan ik vanaf 3 december het nieuwe concept ‘PXL tastes the world’aanbevelen. Elke maand zal één week lang een extra dagschotel uit de wereldkeuken met liefde en smaak bereid worden samen met iemand uit het PXL-netwerk. Dit kan een papa of mama van een PXL-student zijn of een lokale ondernemer. Opnieuw een innovatief en gastvrij initiatief!

Contact: anouk.tuinstra@pxl.be / www.udwoonlabo.be

Aanbevolen berichten