Onderzoeker van de maand (3): Bert Willems

door Frank Joosten
1,8K views
Bert Willems, onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Het derde paradepaardje uit onze stal: Bert Willems, onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: Bert Willems

Leeftijd: 43 jaar

Getrouwd? Kinderen? Ik ben getrouwd met Hilde Coenen en heb drie kinderen: Liene, Stef en Noor.

Onderzoeksdomein(en): In een ver verleden deed ik als psycholoog onderzoek naar de visuele waarneming van driedimensionale objecten bij mensen. Meestal beginnen mensen ongerust te fronsen wanneer ik het probeer uit te leggen (‘wie is die man?’), maar eigenlijk was dat best wel een interessante periode. Maar vanaf het moment dat ik werkzaam was binnen PXL (toenmalig PHL) ben ik me meer en meer gaan verdiepen in onderzoeksmethodologie binnen de opleidingen architectuur en kunst. Zelf ben ik dus geen architect of kunstenaar, maar kon ik mijn veeleer theoretische bagage wel gebruiken om zinvolle ideeën te formuleren met betrekking tot dit onderzoek in de kunsten. Deze ideeën kregen concreet vorm door effectief betrokken te zijn bij de lopende onderzoeksprojecten binnen PXL-MAD en de Faculteit Architectuur en Kunst (Universiteit Hasselt) maar natuurlijk ook door in dialoog te gaan met andere hogerekunstinstellingen in Vlaanderen en ver daarbuiten. Door deze inzichten ben ik ook steeds meer en meer betrokken geraakt bij het beleid dat opgezet wordt rond onderzoek in de kunsten, en dit zowel binnen Hogeschool PXL (PXL-MAD) als binnen Universiteit Hasselt (Faculteit Architectuur en Kunst).

Jouw passie(s)? Ik ben door en door gepassioneerd door muziek. Als drummer ben ik steeds bezig met alle mogelijke manieren waarop ritme kan ontstaan en luister ik graag naar muziek die op vernieuwende manieren ritme weet te suggereren. Zelf speel ik heel graag met een dubbele basdrum om te streven naar die ritmische complexiteit. Maar daarnaast ben ik ook steeds aan het nadenken over manieren om de abstracte essenties van ritmes weer te geven op zo’n manier dat ze aansluiten bij de manier waarop deze aanvoelen wanneer ik aan het drummen ben of naar muziek luister… Toch nog een beetje psycholoog dus… Ten slotte spreek ik ook graag over de natuurlijke link tussen heavy metal en de oude polyfonische werken van Orlandus Lassus of Josquin Des Prez, maar dat soort gesprekken hou ik liever voor aan de toog met één lekkere pint bier (te veel)…

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Iemand die me voor de eerste keer bij de keel greep met louter woorden en ideeën is de filosoof Daniel Dennett. Hij kan als geen ander op een begrijpelijke manier inzicht geven in vragen die de mens door de geschiedenis heen steeds hebben beziggehouden: vrije wil in een deterministische wereld, bewustzijn op basis van een orgaan louter opgebouwd uit organische elementen, ontstaan van doelgerichtheid en intenties vanuit een blind en algoritmisch proces zoals natuurlijke selectie enz. Geen held zoals Superman of Mega Mindy (‘hij kan bij mijn weten niet vliegen’), maar wel een held die inzichtelijkheid schept in moeilijke onderwerpen…

Jouw menu-tip voor PXL-catering? Wat betreft eten en de smaken die bij eten naar boven komen, ben ik zeer ongevoelig. Ik ben slecht in het onderscheiden van al die verschillende smaken en bijgevolg misschien niet de juiste persoon om veel tips te geven aan onze uitstekende PXL-Catering. Waar ik wel eens graag mijn tanden in zet, zijn Indische schotels. Misschien omdat ze op het vlak van smaken soms toch wel heel sterk afwijken van wat we gewoon zijn, zo sterk dat zelfs ik het proef. Dus verdere ontwikkeling van PXL-Catering in deze specifieke richting zou bij mij zeker op gejuich onthaald worden…

Contact: bert.willems@pxl.be / +32 11 77 56 75

Aanbevolen berichten