9 interessante taalwebsites op een rij (Nederlands)

door Frank Joosten
2,6K views
Het klassieke woordenboek of taalnaslagwerk maakt plaats voor online bronnen.

Het wereldwijde web bevat een rijkdom aan taal. Mooie taal, kromme taal, poëtische taal, opruiende taal. En een rijkdom aan taalwebsites: informatief, grappig, nuttig en minder nuttig. Een overzichtje van 9 interessante Nederlandstalige taalwebsites die taalfijnproevers wel weten te smaken.

1. http://woordenlijst.org

De gratis online versie van het Groene Boekje, met zowel de officiële spellingregels als de trefwoordenlijst.

2. http://www.vrt.be/taal

De taalwebsite van VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx. Bevat onder meer een handige uitspraakdatabank, met een indrukwekkend aantal eigennamen en hun correcte uitspraak. Van Kobe Desramaults over Jelena Isinbajeva tot Ciudad Juárez.

3. http://taaladvies.net (maakt deel uit van www.taalunieversum.org, de portaalsite van de Nederlandse Taalunie)

Een uitgebreide databank met taaladviezen, goedgekeurd door het Taaladviesoverleg van de Nederlandse taalunie. Op zich niet bindend, maar wel bekrachtigd door een groep Nederlandse én Vlaamse taaladviseurs en daardoor een belangrijke autoriteit in ‘taaladviesland’.

4. http://www.taaltelefoon.be/

Een website vol taaladviezen van de Taaltelefoon, een initiatief van de Vlaamse overheid. Wie een taalvraag heeft, kan terecht op 078 15 20 25.

5. http://www.onzetaal.nl

De website van het tijdschrift Onze Taal, tot nader order het meest gelezen taalvakblad van de Lage Landen. Deze website heeft (net als 2, 3 en 4) een apart taaladviesgedeelte, maar biedt daarnaast ook (tegen betaling) interessante taalartikels.

6. http://ans.ruhosting.nl/e-ans/

De elektronische versie van de ANS (Algemene Nederlandse Spraakkunst), een wetenschappelijke grammaticale beschrijving van het Nederlands. Dit werk heeft niet zozeer de ambitie taaladvies te verlenen, wel de grammaticale kenmerken van het Nederlands zo accuraat mogelijk te beschrijven.

Taalvoutjes: een verzameling leuke taalfouten uit diverse media…

7. http://www.taalvoutjes.nl/

Onder de noemer ‘taal kan ook leuk zijn’: een hele lading taalfouten die op je lachspieren werkt. Startte als een Facebookgrap voor familie en vrienden, maar is intussen met meer dan 450.000 volgers een heuse business geworden, inclusief columns, recensies, quiz en webwinkel.

8. http://grootdictee.ntr.nl/

Website gelinkt aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, elk jaar in december. Wat mij betreft nog altijd de meest bevreemdende competitie in de Lage Landen: honderdduizenden goeiige tv-kijkers die zich tijdelijk, in een welhaast sacrosanct universumalgauw senang voelen wanneer een eloquente bestsellerauteurpontificaal gezeten in een karmozijnrode fauteuilerudiete tongbrekers en homofonen uit zijn of haar hoge hoed tevoorschijn tovert :-).

9. http://www.taaldrop.be/

Goed voor je dagelijkse portie taalhersengymnastiek. Op eenvoudig verzoek krijg je elke dag een mail in je postvak waarin je een zin ziet met drie onderstreepte woorden. Eén van die drie woorden is taalkundig (qua spelling, grammatica, woordenschat) niet correct. Aan jou om te achterhalen welk van de drie…

Aanbevolen berichten