Onderzoeker van de maand (47): Veerle Custers

door Frank Joosten
3,K views
Veerle Custers, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een immer bezige bij die haar open mind en innovatiedrang ten dienste stelt van bouw en samenleving: Veerle Custers, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

Naam: Veerle Custers

Leeftijd: 49 jaar

Getrouwd? Kinderen? Ongehuwd en trotse mama van een zoon, Bob.

Onderzoeksdomein(en): Mijn roots liggen vooral in de bouw en changemanagement. Praktijkonderzoek geeft mij de mogelijkheid om mijn passie, kennis en talenten te verbinden. Binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie hebben we een toffe groep van onderzoekers en experts en werk ik mee aan twee projecten.

Binnen het project ‘Flexibel wonen voor iedereen!’ zoeken we naar oplossingen om flexibeler en compacter te wonen met meer comfort. We werken aan een inspiratietool om de blik van de Vlaming te verruimen en we zoeken naar oplossingen voor onze 21e-eeuwse woonnoden in verschillende levensfases, bijvoorbeeld in de vorm van modulaire wooneenheden.

Het tweede project is ‘Augmented Reality for Smart Maintain & Operate’ (kortweg AR4SMARTMO). Hier helpen we bouwbedrijven, sociale huisvestingsmaatschappijen en facilitybedrijven om stap voor stap te groeien in mensgerichte en duurzame digitalisering.  Augmented reality toepassen niet alleen bij het design of de bouw zelf, maar ook achteraf bij het onderhoud en het beheer van gebouwen, leidt tot een efficiëntere communicatie én een hoger economisch rendement

Jouw passie(s)? Ik ben gepassioneerd door ontwikkeling en innovatie. Alles is continu in beweging en we staan voor boeiende uitdagingen. Hoe kunnen we vanuit cocreatie mee vormgeven aan een mooie en duurzame toekomst voor onszelf en voor onze toekomstige generaties? Voor mij gaan groei en ontwikkeling niet over grootte en hoeveelheid, maar vooral over bewustzijn. “Een probleem kan niet opgelost worden met hetzelfde denken en doen waaruit het ontstaan is :-)”.  Ik noem het ook wel bewustzijnsarchitectuur. Groeikansen zoeken en benutten: dat is voor mij de boodschap. Door met een open mind afgestemd te zijn op dat wat er is, kunnen we stap voor stap evolueren naar een mooiere wereld.

Door mee te werken aan onderzoek en innovatie hoop ik mijn steentje daaraan bij te dragen en antwoorden te helpen bieden op maatschappelijke noden. Het meest geniet ik wanneer nieuwe concepten worden geboren en daadwerkelijk vorm krijgen. Van idee over visie en strategie tot realisatie.

Verder heeft deze bezige bij geleerd dat actie en rust balans nodig hebben. Mijn batterijen laad ik op in de natuur door te wandelen in de bossen en te genieten van mijn tuin. Ook hou ik van gezelligheid samen met familie en vrienden en het lezen van een goed boek. Tennis zorgt dan weer voor de fysieke uitdaging en houdt me fit.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik geniet van contacten en mensen die je weten te raken met hun passie, creativiteit en bevlogenheid.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik ben – zoals voor menig restaurant – niet de makkelijkste klant, aangezien ik gevoelig ben voor een aantal voedingsmiddelen en additieven. Met veel begrip en een glimlach houden de mensen van PXL-Catering daar steevast rekening mee en daardoor kan ik af en toe mijn eigen potje thuislaten. De vriendelijkheid en service: daarin maken ze bij PXL-Catering toch echt wel een verschil…

Contact: veerle.custers@pxl.be

Aanbevolen berichten