Onderzoeker van de maand (70): Els Knippenberg

door Frank Joosten
1,4K views
Els Knippenberg, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Zorginnovatie.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een experte zorginnovatie die onlangs als eerste in België een doctoraat in de ergotherapie succesvol afrondde. Ladies and gentlemen, here is Els Knippenberg, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Zorginnovatie.

Naam: Els Knippenberg

Leeftijd: 38 jaar

Getrouwd? Kinderen? Ik verwacht samen met mijn partner Kim (38 jaar) in de zomervakantie ons eerste kindje. Iets waar we samen enorm hard naar uitkijken.

Onderzoeksdomein(en): Van opleiding ben ik ergotherapeut en bewegingswetenschapper, dus alles wat met bewegen te maken heeft, wekt mijn interesse. Ik heb de voorbije jaren hard gewerkt aan een doctoraat in de ergotherapie (een gezamenlijk doctoraat UHasselt/PXL), dat ik in maart laatstleden met succes afgerond heb, als eerste in België trouwens. En hoewel iedereen mij gewaarschuwd had voor het zogenaamde ‘zwarte gat’, heb ik daar geen last van gehad. Ik heb dan ook het geluk gehad om al sinds september mee te werken aan een van de nieuwe PXL- speerpuntprojecten, namelijk Work-Oud. Dat is een project waarin we vanuit PXL Zorginnovatie samenwerken met PXL Smart ICT, PXL-Education (LO) en PXL-MAD en uiteindelijk tot een kwaliteitsvol beweegprogramma willen komen vóór en mede-ontwikkeld dóór oudere volwassenen. Wanneer ik terugkom uit mijn bevallingsverlof, mag ik ook een stukje ondersteunen in een VLIR-UOS-project in samenwerking met Ethiopië. En hoewel ik reeds in verschillende Europese projecten heb mogen meewerken, is zo een VLIR-UOS project weer een nieuwe uitdaging waar ik al met veel plezier naar uitkijk.

Jouw passie(s)? Vooral sport, hoe kan het ook anders met mijn achtergrond. Hoewel ik nu even geen Cubaanse salsalessen kan volgen, even niet mag/kan muur- en rotsklimmen, kickboksen of zwemmen, probeer ik toch veel te bewegen. Normaal gaan we ook regelmatig samen wandelen. Ofwel met z’n tweetjes (in de toekomst dus met 3), ofwel met een groep gelijkgezinden. We kiezen dan het liefst zo avontuurlijk mogelijke wandelingen uit. Maar door allerlei zwangerschapskwaaltjes heb ik ook dat even on hold moeten zetten. In mijn zoektocht naar alternatieven ben ik bij zwangerschapsyoga en -zwemmen uitgekomen. En hoewel yoga niet mijn ding is, ben ik toch heel blij met de lessen zwangerschapsyoga (een aanrader voor iedereen die zwanger is trouwens, net als het zwangerschapszwemmen).

Verder geniet ik er enorm van om erop uit te trekken in de wijde wereld, zowel daguitstappen, kampeerweekendjes, als citytrips en grotere reizen. Ook zo nu en dan een leuk concertje, festival, theater of film meepikken: dat kan ik ten zeerste appreciëren.

Kortom: alles behalve veel stilzitten!

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Momenteel heb ik twee helden in mijn leven waartussen ik niet kan kiezen: mijn moeder en mijn partner Kim. Beiden betekenen ze heel veel voor me, meer dan ik ooit zal kunnen beschrijven en meer dan ze zelf beseffen. Mijn moeder vooral voor hoe ze zelf is opgegroeid en mij heeft opgevoed. Ze heeft me altijd de vrijheid gegeven om mijn vleugels uit te slaan, zelfs toen ik in m’n eentje naar Australië trok en ze niet wist wanneer en of ik wel terug zou komen. Haar steun is enorm belangrijk geweest voor mij om te staan waar ik nu sta. En ik weet dat ik ook in de toekomst nog veel op haar kan rekenen.

Mijn partner Kim is mijn held omdat hij met beide voeten op de grond staat; hij staat enorm nuchter in het leven. Hij kan mij met een klein gebaar of enkele woorden helemaal tot rust brengen, brengt me ook aan het lachen en staat steeds weer klaar voor mij als het even niet zo goed gaat. En geloof me, dat is tijdens de zwangerschap héél veel voorgekomen. Zonder zijn steun, begrip en hulp was het einde van mijn doctoraat en de zwangerschap veel moeilijker geweest. 

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Om eerlijk te zijn heb ik niet zoveel mogelijkheden om van de PXL-catering te genieten, omdat mijn werkplek campus Healthcare is. Sinds de take-away mogelijk is, probeer ik wel eens te genieten van een heerlijk broodje of stoofvlees. Vooral het laatste is een voltreffer bij ons thuis.

Contact: els.knippenberg@pxl.be   

Aanbevolen berichten