Onderzoeker van de maand (74): Philip Vanmontfort

door Frank Joosten
1,5K views
Philip Vanmontfort, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een bouwexpert met een passie voor zeilen: Philip Vanmontfrort, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie.

Naam: Philip Vanmontfort

Leeftijd: 57 jaar

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd met Kristien Mewis, en vader van Tom (29 jaar), Sigrid (27 jaar) en Joris (24 jaar).

Onderzoeksdomein(en): Ik ben met diverse onderzoeksprojecten bezig binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie.

In het project ‘Lean samenwerken in het voortraject van een bouwproject’ gaan we na hoe building information modelling (BIM) de samenwerking tussen verschillende partners in een bouwproject kan versterken, de efficiëntie kan verhogen en de looptijden kan verkorten.  

Verder ben ik betrokken bij een project rond circulair bouwen, waarin we de link leggen met het innovatieve woon- en buurtconcept van het ‘klavertje vier’ dat ons onderzoeksteam uitgewerkt heeft. En ook duurzaamheid – met name de sustainable development goals (SDG’s) van de VN – staan centaal in mijn onderzoek, zowel in het focusproject ‘SDG’s in de bouwsector’ (waarin studenten betrokken worden) als in het Erasmus+-project Sustainabuild, waarin we samen met partners uit Denemarken, Finland en Spanje een internationale, interdisciplinaire cursus rond duurzaam bouwen aan het voorbereiden zijn.

Jouw passie(s)? Met stip op één: zeilen. Dat doe ik al sinds mijn vijfde en ik heb mijn eigen boot waarmee ik vaak in Zeeland te vinden ben. Verder volg ik ook gepassioneerd de politiek.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Staf Versluys en Piet Smet: Belgische zeilers die met heel beperkte middelen, maar wel met veel volharding, in hun Typhoon V en Rucanor in The Whitbread Race (nu The Ocean Race, een zeilwedstrijd rond de wereld) de degens kruisten met veel meer gefortuneerde concurrenten.  Op internationaal vlak: alle deelnemers aan de Vendée Globe, een 4- jaarlijkse solozeilrace rond de wereld.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Alles wat niet lijkt op een vegetarische vol-au-vent :-).

Contact: philip.vanmontfort@pxl.be

Aanbevolen berichten