Onderzoeker van de maand (93): Frank Duchêne

door Frank Joosten
370 views
Frank Duchêne, onderzoeker aan het expertisecentrum PXL Music-Research.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een collega die voor een muzikale STrOOM-stoot zorgt in het lager en middelbaar onderwijs. Maak kennis met Frank Duchêne, onderzoeker aan het expertisecentrum PXL Music-Research.

Naam: Frank Duchêne

Leeftijd: 53 jaar

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd én twee kinderen.

Onderzoeksdomein(en): Binnen het expertisecentrum PXL Music-Research focust mijn onderzoek zich op muziek- en klankeducatie in het lager en middelbaar onderwijs. PXL-Music heeft veel kennis inzake ICT en muziekcreatie. Met het STrOOM-project ondersteunen we leerkrachten om de beschikbare ICT-middelen in hun school aan te wenden voor muziek- en klanklessen. Het ‘framework’ werd ontwikkeld door PXL-Education en PXL-Music. De afgelopen twee jaar hebben we dit ook internationaal kunnen testen, dankzij steun en medewerking van Erasmus KA210, Pius X in Antwerpen en Pio X in Treviso. De lessen die we maken zijn steeds gratis. Een afgeleide mondde uit in AstroSounds, een burgerwetenschapsproject van UCLL, UA, KU Leuven, Planetarium, Scivil en PXL-Music.

Jouw passie(s)? Het zal niet verbazen dat klank- en muziekproducties grotendeels mijn professionele leven en interesses aansturen. Geluid kan een efficiënte en directe vorm zijn voor wetenschapscommunicatie of historische verhalen. Voor de AUHL maakte ik een tijdje geleden de podcastreeks Passie & Wetenschap over onderzoekers aan PXL en UHasselt. In de eerste aflevering nemen we je o.m. mee binnen de muren van Leuven Centraal om het welzijnsproject met Johan Lemmens te bezoeken. Maar het is ook fijn werken aan verhalende luisterspelen en podcasts zoals Batavia, waarvoor we onlangs met Het Geluidshuis de Belgian Podcast Award voor Entertainment wonnen.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Jeanne Van Looy. U kent ze niet, maar mijn knuffels uitdelende grootmoeder met hagelwit haar en dubbele hoorapparaten, bleek – vanuit een sterke persoonlijke overtuiging – in de Eerste Wereldoorlog zowel mensen, eten als brieven te hebben gesmokkeld naar het neutrale Nederland. Als zestienjarige heeft ze daarvoor lichamelijk en geestelijk een zware prijs voor betaald toen ze werd verraden, mishandeld en opgesloten door de Duitse bezetter. De jongen die haar maandenlang eten bracht in de gevangenis, werd later mijn grootvader. Na de oorlog werd ze erkend als verzetsheldin en kreeg ze als een van de eerste Belgische vrouwen stemrecht. Sinds kort werd er in Rijkevorsel een weggetje naar haar genoemd. 

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik apprecieer de culinaire moeite die wordt gedaan voor de vegetariërs onder ons. Merci PXL-Catering! Ook buitenlandse gastsprekers spreken me daar steeds over aan. Zo is de pokébowl zeer populair bij hen, zowel die in het restaurant als de mobiele optie. 

Contact: frank.duchene@pxl.be  

Aanbevolen berichten