PXL Appwel peilt naar welbevinden scholieren

door Lies Hamal
2,6K views
Hoe goed voelen scholieren zich in hun vel? Met de nieuwe app PXL Appwel biedt Hogeschool PXL alle middelbare scholen van Vlaanderen een gratis tool om het welbevinden van hun leerlingen zélf te meten en op te volgen. Foto: Pexels

Hoe goed voelen leerlingen zich in hun vel? Een belangrijke vraag voor leerkrachten en leerlingenbegeleiders, zeker nu in donkere coronatijden. Met PXL Appwel biedt Hogeschool PXL alle middelbare scholen van Vlaanderen een gratis tool om het welbevinden van hun leerlingen in kaart te brengen en op te volgen.

Wat is PXL Appwel?

PXL Appwel is dé tool om het welbevinden van je leerlingen systematisch te meten en op te volgen. De app is handig en gebruiksvriendelijk: leerlingen installeren hem gratis op hun smartphone of tablet en vullen op geregelde tijdstippen een vragenlijst in waarin ze aangeven hoe ze zich voelen. Met de resulterende scores, rapporten en grafieken kunnen de leerlingenbegeleiders onmiddellijk aan de slag.

Waarom PXL Appwel gebruiken?

Omdat het welbevinden van leerlingen de absolute topprioriteit is van elke school. Welbevinden is een onmisbare voorwaarde om te kunnen leren. Zeker nu in coronatijden zijn leerlingen – onder meer door afstandsonderwijs – niet altijd even makkelijk te bereiken. Emoties en gedachten uiten of om hulp vragen ten aanzien van begeleiders en leerkrachten valt sommige leerlingen zwaar. PXL Appwel kan hen daarmee op een laagdrempelige manier helpen.

“Als leerling van Campus Hast kan ik door PXL Appwel makkelijk aangeven wat goed en minder goed loopt voor mij. De app is gemakkelijk in gebruik, en ik vind het fijn dat de school mijn mening wil horen en oog heeft voor ons welbevinden, zeker nu bij corona en afstandsonderwijs.” (leerling Campus Hast, Hasselt)

Voor wie?

Voor iedereen die betrokken is bij leerlingen in het middelbaar onderwijs: de leerlingen zelf uiteraard, de leerlingenbegeleiders en leerkrachten, maar ook de ouders van de leerlingen.

Kosten?

Die zijn er niet: de app is gratis.

Hoe werkt het?

Vanaf 10 december 2020 kan elke Vlaamse middelbare school gratis instappen in PXL Appwel. De leerlingenbegeleiders worden opgeleid via een online vorming. Na een GDPR-toestemming van de ouders kunnen de leerlingen de app installeren op hun smartphone of tablet. Via een online vragenlijst in de app wordt het individuele welbevinden van de leerlingen drie keer per schooljaar gemeten. De leerlingenbegeleider krijgt toegang tot de data en resultaten via het PXL Appwel-dashboard. Een introductievideo vind je hier.

Meer weten?

Alle info en een inschrijvingsformulier vind je op www.appwel.be

E-mail: info@appwel.be (Lies Hamal & Hanne Luts)

Kijk ook naar deze TVL-reportage van 16 december 2020 over PXL Appwel.

Aanbevolen berichten