PXL en CeDuBo starten postgraduaat Gebouwbeheer

door Sara Weerts
1,4K views
Van een gebouwbeheerder wordt meer en meer verwacht tegenwoordig. Aanleiding voor PXL en CeDuBo om samen een postgraduaat gebouwbeheer op te starten.

Een gebouw beheren: geen simpele job tegenwoordig, met alle veranderende regels, nieuwe technologieën en stijgende energieprijzen. Hogeschool PXL start samen met Centrum Duurzaam Bouwen een postgraduaat Gebouwbeheer op.

Het beheer van gebouwen wordt steeds complexer. Veranderende regelgeving, nieuwe technologieën en de kostprijs van energie hebben de prijs voor het beheer en onderhoud aanzienlijk de hoogte in gejaagd. Van de gebouwbeheerder wordt dan ook steeds meer verwacht, zowel op tactisch als op operationeel niveau. Hogeschool PXL organiseert daarom samen met Centrum Duurzaam Bouwen (CeDuBo) voor de eerste keer het postgraduaat Gebouwbeheer.

Omdat er geen specifieke opleidingen zijn, stromen gebouwbeheerders vandaag vaak met (te) specifieke achtergrondcompetenties door naar deze functie. Het spectrum aan instromers is vrij breed; gebouwbeheerders met een ‘afgeronde opleiding’ die alle aspecten van het gebouwbeheer afdekt, zijn dan ook eerder zeldzaam. Kortom: er is behoefte aan een integrale opleiding tot gebouwbeheerder waarin alle relevante technische en beheeraspecten worden behandeld, zoals onderhoudsstrategieën, conditiemetingen, pathologie en energiebeheer.

De nieuwe postgraduaatopleiding mikt daarom ook zowel op nieuwe als ervaren beheerders van gebouwen die de ambitie hebben om van alle aspecten van het gebouwbeheer op de hoogte te zijn. Dit laat hen tegelijkertijd toe de daarbij horende aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden correct in te schatten en in te vullen.

“De functie van gebouwbeheerder wordt steeds crucialer. Een competente gebouwbeheerder heeft dan ook een enorme toegevoegde waarde”, aldus To Simons, directeur Centrum Duurzaam Bouwen.

Met deze opleiding verwerven de deelnemers de nodige competenties om een exhaustief onderhoud van gebouwen te realiseren. De focus ligt op het correct en competent beheren en onderhouden van een gebouw in al zijn technische en administratieve aspecten, maar evenzeer op het verbeteren van de communicatie en het bijsturen van de dagelijkse aanpak.

Praktische info: start 11 januari 2018, elke donderdagavond van 19.00 u. tot 22.00 u.

Meer info: Eric Gielen, coördinator postgraduaat Gebouwbeheer / 0489 23 15 95 / eric.gielen@pxl.be / www.pxl.be/pg-gebouwbeheer

Centrum Duurzaam Gebouwbeheer, partner binnen het nieuwe postgraduaat Gebouwbeheer
Aqualisys, partner binnen het nieuwe postgraduaat Gebouwbeheer
BTV, partner binnen het nieuwe postgraduaat Gebouwbeheer
Quares, partner binnen het nieuwe postgraduaat Gebouwbeheer
Vanhout Facilities, partner binnen het nieuwe postgraduaat Gebouwbeheer

Aanbevolen berichten