Onderzoeker van de maand (16): Gwen Vanheusden

door Frank Joosten
1,6K views
Gwen Vanheusden, onderzoeker bij PXL Bouw en Energie.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand de ‘Grote Vriendelijke Reus’ van Diepenbeek: Gwen Vanheusden, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

Naam: Gwen Vanheusden

Leeftijd: 35 jaar

Getrouwd? Kinderen? Samenwonend met Ellen, 1 zoontje Lukas van 1,5 jaar en een 2e kindje op komst voor maart 2018.

Onderzoeksdomein(en): Automatisering en energie.

Jouw passie(s)? Alles wat met techniek te maken heeft, vooral elektriciteit en automatisering. Als er iets geautomatiseerd kan worden, dan prikkelt het mijn interesse. Ook alle technieken en de continue evolutie in deze branche zorgt ervoor dat het nooit saai of eentonig wordt. Ook de vrijheid binnen de opleidingsonderdelen en onderzoeksopdrachten om hiermee aan de slag te gaan, is leuk.

Niet werkgebonden is m’n passie dansen. Al 10 jaar ongeveer dans ik salsa (LA style en NY style voor de kenners), bachata en kizomba. Enkele jaren geleden ging ik elke week meermaals dansen en volgde ik nog lessen, maar met een gezin is dat moeilijk combineerbaar. Wel probeer ik maandelijks naar de salsa party in de Ritmo Studio’s in Hasselt te gaan. Dat is altijd wel een goede party.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Verschillende wetenschappers binnen de fysica zoals Albert Einstein (misschien klassiek), maar ook Alan TuringStephen HawkingNeil deGrasse Tyson en Sean Carroll. Van die laatste heb ik al verschillende boeken gelezen, over ‘particle physics’, relativiteit, ‘dark energy’. Zeer toegankelijk geschreven voor iedereen. Helaas ben ik zelf niet slim genoeg om alles tot in het detail te begrijpen, maar het is en blijft fascinerend om te volgen hoe er in de wetenschap telkens nieuwe dingen ontdekt worden. Tijdens mijn eerste jaar als (toen nog XIOS-)lector kreeg ik de kans om mee op studiereis te gaan en de Large Hadron Collider te bezoeken, de deeltjesversneller van het CERN in Genève. Die was toen nog niet opgestart en we konden toen ook 2 detectors (ATLAS en CMS) bezoeken: zéér indrukwekkend allemaal.

Daarnaast volg ik al enkele jaren verschillende personen op YouTube omdat ze korte en leerrijke video’s maken over wetenschap en techniek. Voorbeelden hiervan zijn: MinutephysicsComputerphileNumberphilePBS Space TimePhysics GirlSmarterEveryDayVeritasium en Vsauce.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik ben ervan overtuigd dat wij met onze Kris in Diepenbeek de beste kok hebben van de gehele PXL-Catering! De gerechten zijn altijd top en er is enorm veel keuze. Ook de vernieuwde keuken en het restaurant zijn schitterend. Ik ben fan van de goede boerenkost zoals worst met kool- of rapenstoemp of spek met wortelstoemp. Dus dat wil ik nog wel eens op het menu zien verschijnen!

Contact: gwen.vanheusden@pxl.be / +32 11 77 54 34

Aanbevolen berichten