PXL-zorginnovaties (10): Newborn Early Warning Score (NEWS)

door Kim Daniels
568 views
Bij pasgeborenen (tot 120 u. oftewel 5 dagen oud) is een goede inschatting van hun gezondheidstoestand cruciaal. Dat kan met de ‘Newborn Early Warning Score’ (NEWS). Foto: Marcin Jozwiak via Pexels (rechtenvrij).

Efficiënte, betaalbare gezondheidszorg op maat staat of valt met zorginnovatie: nieuwe applicaties, nieuwe tools, nieuwe methodes. Deze reeks presenteert de innovaties van het expertisecentrum PXL Zorginnovatie. Deel 10: Newborn Early Warning Score (NEWS), een toolkit die de gezondheidstoestand van pasgeborenen nauwgezet helpt op te volgen.

Wat? Een wetenschappelijk onderbouwde tool die medewerkers op een kraamafdeling in staat stelt om de cruciale gezondheidsparameters van pasgeborenen (tot 120 uur oftewel 5 dagen oud) te registreren en op te volgen, en – indien nodig – een arts in te schakelen bij complicaties.

Waarom? Kraamafdelingen registreren dagelijks observaties zoals temperatuur, kleur, urine, stoelgang en gewicht van pasgeborenen. Alleen is er geen structuur en geen eenduidigheid in het registreren en interpreteren van de data, noch in het tijdstip waarop een arts verwittigd dient te worden. Bovendien blijven vitale parameters bij pasgeborenen vaak nog een tijd goed, ook wanneer de gezondheidstoestand verslechtert. Er was dus duidelijk nood aan een wetenschappelijk onderbouwde tool op maat van de pasgeborene. Doordat de tool alle relevante parameters op gestandaardiseerde wijze opvolgt, verloopt de communicatie tussen arts en vroedvrouw vlotter. Dat maakt het mogelijk om complicaties bij baby’s sneller op te sporen.  

Voor wie? Voor vroedvrouwen en medewerkers op een kraamafdeling.   

Meer info? NEWS

Contact? veerle.braeken@pxl.be

Mocht u interesse hebben in samenwerking, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. PXL Zorginnovatie is continu op zoek naar (valorisatie)partners.

Bekijk hier ook de andere bijdragen in de reeks PXL-zorginnovaties.

Aanbevolen berichten