In de reeks SuperScript belichten we knappe bachelorproeven van onze PXL-‘junior-collega’s’. Ditmaal Seppe Degelin, afgestudeerd als Bachelor in de Pop en Rock (afstudeerrichting Muziekmanagement), over de impact van muziek op sportprestaties.
Welk effect kan muziek teweegbrengen op het menselijk lichaam? Hoe kan muziek ons beïnvloeden om betere sportprestaties te leveren? En hoe kunnen atleten muziek optimaal inzetten tijdens hun trainingssessies? Die vragen stonden centraal in de bachelorproef van Seppe Degelin. De student ging op zoek naar antwoorden en testte zijn resultaat – in de vorm van muziek – uit op het PXL-roeiteam.
In zijn bachelorproef ging Degelin door de wetenschappelijke literatuur en daarin komen enkele interessante inzichten naar boven. Dat muziek de perceptie van vermoeidheid tijdens het sporten tot wel 10 procent kan verlagen, bijvoorbeeld. Dat persoonlijke smaak heel bepalend is – van Nirvana tot boenkeboenkemuziek – waardoor hét perfecte nummer om op te sporten niet bestaat. En dat die muziek heel veel mogelijke effecten kan hebben. Oppeppend voor de ene, kalmerend voor de andere. Of – voor wie sport op het ritme van de muziek – het perfecte middel om energie te sparen of het uithoudingsvermogen te vergroten.
Met alle opgedane kennis over vibes, tempo en lyrics begon Degelin zelf te componeren, samen met een bevriende dj. Het doel: een eigen compositie maken die rekening houdt met de wetenschappelijke inzichten. Zoals gezegd: niet met de pretentie om hét perfecte nummer te maken, want dat bestaat niet. Maar voor zijn scriptie deed Degelin toch een poging om zo dicht mogelijk in de buurt te komen. Het resultaat: een nummer van 11 minuten en 30 seconden dat heen en weer kronkelt tussen strijkers, repetitieve beats en natuurgeluiden. Steevast tussen 90 en 140 bpm, het aanbevolen maximum om sporters te begeleiden.
Achteraf werd het nummer uitgetest op het PXL-roeiteam. De roeiers roeiden niet sneller of legden op zich geen langere afstanden af, maar het hielp sommige roeiers wel om in de juiste flow te geraken. Ook het algemeen gevoel was beter mét dan zonder muziek. Degelins onderzoek wijst er verder ook op dat het effect van muziek op sportprestaties sterker is bij de ‘mindere goden’ dan bij topsporters. Topsporters zoeken de limieten van hun VO2max op – de maximale hoeveelheid zuurstof die ze kunnen opnemen – en dan hebben muziekprikkels minder impact dan lichaamsprikkels.
De bachelorscriptie van Seppe Degelin werd onlangs bekroond met de VI.BE-Scriptieprijs 2021. Uit het juryverslag: “De scriptie brengt twee persoonlijke passies van de student samen: sport en muziek. Hoewel het vertrekpunt dus heel subsjectief is, slaagt Seppe erin om objectief en meetbaar het effect van muziek op sportprestaties aan te tonen. Grote pluspunten van deze scriptie zijn het real life experiment met een sportteam, en de concrete aanbevelingen en tips die uit het onderzoek voortkomen. In een tijd waarin de muziekindustrie steeds meer inkomsten haalt uit het licentiëren van muziek voor o.a. de hyperpopulaire sportapp Peloton, is dit onderzoek top of mind.“
Seppe Degelin (2021). De impact van muziek op sportprestaties. Hasselt: PXL, bachelorproef Pop en Rock, afstudeerrichting Muziekmanagement. Promotor: Jonas Kiesekoms.
De bachelorscriptie van Seppe Degelin werd onlangs bekroond met de VI.BE-Scriptieprijs 2021. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt door VI.BE, het muziekplatform en aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector in Vlaanderen en Brussel.
Meer info? seppe.degelin@gmail.com
Lees ook:
PXL-student wint prijs voor scriptie over impact van muziek op sport (VRTNWS)
PXL-student Seppe Degelin (21) wint prijs voor onderzoek over impact muziek op sport (HBVL)
Dit zijn de winnaars van de VI.BE scriptieprijs 2021