UD Woonlabo testlocatie voor zorgproducten van de toekomst

door Anouk Tuinstra
1,7K views
caption: Het UD Woonlabo in Hasselt: de ideale uitvalsbasis om zorgproducten te laten testen door ervaringsdeskundigen.

Wie innovatieve nuttige producten wil, laat ontwikkelaars en eindgebruikers van in het prille begin nauw samen denken en samenwerken. Met een duur woord: cocreëren. UD Woonlabo leende z’n demonstratiewoning voor een interactieve cocreatie-sessie rond producten in de zorginnovatie. En met resultaat.

Samen denken, samen creëren, samenwerken

Cocreatie: er wordt veel over gesproken, maar wat is cocreëren nu precies? En hoe vertaalt zich dit in de praktijk? De tijd dat er producten ontwikkeld werden waarop niemand zat te wachten, is voorbij. Cocreëren is meer dan louter goed samenwerken. Het is een proces waarin de klant een dynamische invloed heeft op het eindproduct. De essentie van cocreatie is samen meerwaarde creëren, een meerwaarde waar zowel de klant/eindgebruiker als de producent belang bij heeft. Als er één sector is waarin de stem van de eindgebruiker heel belangrijk is, dan is het wel de zorgsector. Dus namen we op 23 maart de proef op de som in het UD Woonlabo in Hasselt en lieten we ouderen, zorgverleners en mantelzorgers optreden als ‘cocreators’ van producten waarvan zij zelf gebruikmaken.

UD Woonlabo als ideale testlocatie voor cocreatie

Het UD Woonlabo is een uitermate geschikte locatie voor ondernemers die hun innovaties willen uittesten in een realistische woonsetting” – Stijn Coolbrandt, Co-Founder & CTO ALMA.Care

caption: Demonstratiewoning UD Woonlabo.

Het UD Woonlabo is een demonstratiewoning met talrijke oplossingen voor levenslang zorgeloos wonen. UD staat voor Universal Design: gebruiksvriendelijk, mooi, praktisch en toegankelijk ontwerpen voor iedereen. Door deze profilering als een veilig en toegankelijke setting is het UD Woonlabo een zeer geschikte testomgeving voor private bedrijven of actoren uit de zorgsector.

Happy Aging, CrossCare en ALMA.Care

Happy Aging is een ledenorganisatie die innovatieve ondernemers in de zorgsector ondersteunt en zo kwaliteitsvolle zorg promoot. Met zijn community van meer dan 300 ouderen en 900 zorgprofessionals, gaat Happy Aging na welke nieuwe ideeën écht meerwaarde bieden.

In dat kader ontvingen zij samen met ALMA.Care kinesitherapeuten, ouderen en mantelzorgers in het UD Woonlabo in Hasselt voor een inspirerende cocreatie-sessie. ALMA.Care is een Vlaams health-IT-bedrijf gespecialiseerd in 24/7 gezondheidsmonitoring en predictieve algoritmes.

Het CrossCare-project (gefinancierd door de Europese Unie en Interreg Vlaanderen-Nederland) stimuleert, ondersteunt en versnelt innovatie in de zorg. Door zorgproeftuinen te ontwikkelen en een fonds te beheren waarmee innovatieprojecten kunnen worden ondersteund, promoot het project de ontwikkeling en implementatie van zorginnovatieproducten, -diensten en -concepten.

caption: Brainstormsessie met ervaringsdeskundigen, kinesitherapeuten en mantelzorgers onder leiding van Happy Aging.

Slimme inlegzolen als cocreatie-case

Dat voorkomen beter is dan genezen, neemt ALMA.Care heel letterlijk bij de ontwikkeling van hun zogenaamde ‘valpredictie-wearables’. Deze slimme inlegzolen monitoren continu je looppatroon, waardoor veranderingen die het risico op vallen vergroten beter opgepikt worden. Een hele hulp voor mensen die moeilijk te been zijn en een hele stap voorwaarts in vergelijking met bestaande systemen, die zich beperken tot een alarmfunctie achteraf, wanneer de persoon al gevallen is.

Doel van het cocreatietraject is het gebruik en draagcomfort van de inlegzolen grondig te evalueren. De stem van de eindgebruikers wordt gehoord: samen met PXL-laatstejaarsstudenten ergotherapie wordt een eerste gebruikerstest uitgevoerd met de ouderen, de mantelzorgers en de kinesitherapeuten. Op basis daarvan wordt het prototype bijgestuurd, zodat het nauwer aansluit bij de wensen van de eindgebruikers.

caption: Testen van het gebruik en draagcomfort van de inlegzolen in het UD Woonlabo.

Wilt u ook samenwerken met het UD Woonlabo?

  • Cocreatie
  • Real-life testomgeving
  • Brainstormsessie
  • Workshop

Neem zeker contact op met:

caption: Anouk Tuinstra, projectcoördinator UD Woonlabo.

Anouk Tuinstra

Projectcoördinator UD Woonlabo

Guffenslaan 39, 3500 Hasselt

Anouk.Tuinstra@PXL.Be

tel +32 (0)11 77 56 82

gsm +32 (0)485 91 42 88

www.woonlabo.be

Aanbevolen berichten