VR-bril biedt bedrijven detailzicht op energiekosten

door Frank Joosten
553 views
Via een VR-bril een detailzicht krijgen op je energieverbruik voor verschillende ruimtes en machines: we deden de test in Makerspace @ PXL/UHasselt. Foto: Made in Limburg.

Nu de lente stilaan ontluikt, lijken de stijgende energiekosten stilaan oud nieuws. Toch hebben veel kmo’s na de energiecrisis meer dan ooit nood aan een energie-efficiënte aanpak en laten ze zich maar al te graag inspireren door nieuwe kostenbesparende technologieën. Op Hogeschool PXL organiseerden onderzoekers een state-of-the-art inspiratiemarkt onder de noemer ‘City of the future’.

Energiedelen

Ann Das, projectmanager van het project Blockchain4Prosumers: “Een trend die zeker in belang zal toenemen, is die van het energiedelen. De consument wordt dan een ‘prosument’: hij consumeert niet alleen energie, hij produceert er ook, veelal via  zonnepanelen. En wat hij te veel heeft aan opgewekte energie, kan hij op de markt delen of met een smart contract verhandelen tegen een correcte prijs.”

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “We staan wereldwijd voor gigantische uitdagingen als we de tikkende tijdbom van de klimaatopwarming nog enigszins willen vertragen, of de huidige energiecrisis willen bezweren. Er is een ingrijpende verandering in het energiesysteem nodig, en data, digitalisering en automatisering zijn daarbij de sleutel tot succes. Dankzij digitale technologieën als VR kunnen energiesystemen alsmaar slimmer worden, en bedrijven dus alsmaar energie-efficiënter.”

VR-bril

Dat energiedelen vraagt wel om een nauwkeurige monitoring van je energieverbruik. Elena Kolczok, communicatiemedewerker aan het expertisecentrum PXL Smart ICT: “Het is vooral in die energiemonitoring dat kmo’s nog heel wat stappen vooruit kunnen zetten. Meten is weten. Je zou ervan versteld staan voor hoeveel bedrijven de maandelijkse energiefactuur nog steeds een stap in het onbekende is. We laten op onze markt zien hoe bijvoorbeeld een VR-bril kan helpen: virtueel wandelend door je productiehal of je kantoorcomplex krijg je een gedetailleerd overzicht van het verbruik  voor bepaalde machines of ruimtes, zoals wij het gedaan hebben in de Makerspace in Diepenbeek.”

Makerspace @ PXL/UHasselt: voor verschillende toestellen in het labo – zie de bolletjes – wordt het energieverbruik gedetailleerd opgevolgd.

Trading game

Maar zo’n gedetailleerd energiekostenoverzicht is nog maar een eerste stap, zegt Kolczok. “Energiedelen is een spel van vraag en aanbod. Zodra je weet hoeveel energie je actueel verbruikt, kun je voorspellen op welke momenten je het best je overschotten aan energie deelt. Daar zijn we in andere projecten al mee bezig. Om dat spel van vraag en aanbod in de vingers te krijgen, hebben PXL-studenten een energy trading game ontwikkeld. Ook daarmee kunnen bedrijven – maar evengoed geïnteresseerde gemeenten of privépersonen – aan de slag.”

Wetgevend kader

Meer en meer privépersonen tonen interesse om hun teveel aan opgewekte zonne-energie te delen of te verhandelen en willen toetreden tot zogenaamde energy communities. Alleen is de wetgeving nog in evolutie. Kolczok: “De technologie is inderdaad al klaar om de volgende fase in te gaan, maar het wetgevend kader volgt momenteel nog niet met dezelfde snelheid. Wanneer je als particulier stroomoverschotten verkoopt, dan zou je daarop fiscaal gezien ‘toevallige winsten en baten’ kunnen ontvangen en die zijn belastbaar. Een nogal ongelukkige situatie voor mensen die energie willen delen. Maar dat wetgevend kader moet dus nog uitgewerkt worden. Werk aan de winkel voor onze politici, lijkt me.”


Over het project Blockchain4Prosumers (BC4P)

Het project Blockchain4Prosumers – budget 2,6 miljoen euro – is een Interreg-onderzoeksproject (Euregio Maas-Rijn) waarin nagegaan wordt hoe lokaal opgewekte energie gemakkelijk verhandeld en/of gedeeld kan worden. Het project werd opgestart in maart 2021 en loopt nog tot augustus 2023. Het projectconsortium bestaat uit Hogeschool PXL, Université de Liège, Open Universiteit Nederland, Howest, Cluster CAP Construction, Climate-Cities sprl, Zuyd Hogeschool, Fachhochschule Aachen en Coöperatie TIORC U.A.

Meer info:

www.blockchain4prosumers.eu

LinkedIn BC4P

Contact: elena.kolczok@pxl.be

Lees ook:

Brilletje geeft inzicht in uw energiekosten (Made in Limburg)

Aanbevolen berichten