PXL-zorginnovaties (7): Zorgtechnologiekompas

door Kim Daniels
499 views
Er is een ruim aanbod aan zorgtechnologieën, maar daarvan wordt slechts beperkt gebruikgemaakt, door een mismatch tussen vraag en aanbod. Het Zorgtechnologiekompas kan daarbij helpen. Foto: zorgaccent.nl

Efficiënte, betaalbare gezondheidszorg op maat staat of valt met zorginnovatie: nieuwe applicaties, nieuwe tools, nieuwe methodes. In deze reeks vindt u de innovaties van het expertisecentrum PXL Zorginnovatie. Deel 7: het Zorgtechnologiekompas, dat zorgprofessionals en mantelzorgers ondersteunt om de juiste, relevante technologieën te vinden voor een specifieke zorgnood.

Wat? Een website met een overzicht van relevante, geschikte zorgtechnologieën die aansluiten bij specifieke zorgbehoeften en -problemen. De website werd ontwikkeld samen met zorgprofessionals en is opgedeeld in verschillende categorieën van activiteiten: huishouden, eten en drinken, financiën & administratie, verplaatsingen, communicatie & sociale contacten, zelfzorg, organiseren & plannen, vrije tijd en wonen.

Waarom? Er bestaat al een ruim aanbod aan zorgtechnologieën, maar daar wordt verhoudingsgewijs weinig gebruik van gemaakt door een mismatch tussen vraag en aanbod. Mogelijke oorzaken? Niet alleen de kostprijs en complexiteit van sommige technologieën, maar evengoed het gebrek aan kennis over de mogelijkheden, technologieën die niet compatibel zijn met andere technologieën, of technologieën die te weinig op maat zijn van de individuele zorgnoden. Door zorgprofessionals en mantelzorgers te ondersteunen in hun zoektocht naar de meest geschikte zorgtechnologie, kunnen zorgbehoevenden langer thuis blijven wonen.

Voor wie? Voor zorgprofessionals en mantelzorgers

Meer info? www.zorgtechnologiekompas.be

Contact? ryanne.lemmens@pxl.be

Mocht u interesse hebben in samenwerking, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. PXL Zorginnovatie is continu op zoek naar (valorisatie)partners.

Bekijk hier ook de andere bijdragen in de reeks PXL-zorginnovaties.

Aanbevolen berichten