VR- en 360° lesmodules voor land- en tuinbouwscholen

door Joris Vandebosch
968 views
Veilig aan het werk met een kettingzaag: aan de hand van 360° video’s krijgen leerlingen uit middelbare land- en tuinbouwscholen een realistische kijk op de beroepspraktijk.

Hoe werk je veilig met een kettingzaag? Waarop moet je letten als je met een tractor rijdt? Of in-vitroteelt van planten: hoe werkt dat precies? Het zijn maar enkele voorbeelden van gloednieuwe VR- en 360°-lesmodules, dankzij een Platteland Plus-project met steun van de Vlaamse overheid en de provincie Limburg.

Inleving

“Het is niet altijd gemakkelijk voor onze land- en tuinbouwscholen en partners om praktijkgericht leermateriaal te vinden of te ontwikkelen”, aldus Nadia Reweghs, lector binnen de PXL-opleiding Agro- en Biotechnologie.

“In dit Platteland Plus-project hebben we – met de hulp van Agrocampus, Boerenbond, pcfruit, Centrum Duurzaam Groen, Plant Select en PXL Centrum Digitaal Leren – een leemte kunnen opvullen: nieuw, state-of-the-art lesmateriaal, afgestemd op de noden van de scholen en partners. Waar mogelijk hebben we 360°-beelden en virtual reality ingezet, aangevuld met 2D-beelden.”

Eerdere PXL-onderzoeksprojecten rond onderwijsinnovatie en digitalisering bewezen al ruimschoots de didactische meerwaarde van 360° en virtual reality. Joris Vandebosch van PXL Centrum Digitaal Leren: “Immersie zorgt voor inleving: je raakt als leerling sneller vertrouwd met en in een volledig nieuwe omgeving en kan daarin ook onbeperkt blijven oefenen. Uiteraard blijven ‘real life’ bedrijfsbezoeken en stages nodig, maar 360° en VR maken de stap tussen theorie en praktijk kleiner en verkleinen de nood aan veelvuldige fysieke verplaatsingen. Ook voor leerlingen of studenten in afstandsonderwijs zijn dit soort modules een zegen.”

Van tractor tot fytolokaal

Er werden vier lesmodules ontwikkeld:

De modules zijn eenvoudig toegankelijk en kunnen in het middelbaar onderwijs gemakkelijk in het platform Smartschool worden geïntegreerd. Wie geen VR-bril heeft, kan ook al perfect met de 360° video’s op YouTube aan de slag:

Wie wel graag het extra verrijkte lesmateriaal in een VR-omgeving wil, kan dat in een Vivista- of Thinglink-omgeving. Voor iedereen lesmateriaal op maat dus.

De baan op met een tractor: in een 360° omgeving waan je je achter het stuur en krijg je makkelijker een zicht op de do’s-and-don’ts. Een absoluut pluspunt voor leerlingen uit middelbare land- en tuinbouwscholen.

Teach the teacher

Bovendien werd er ook een ‘teach-the-teachertraining’ georganiseerd, waardoor de scholen nu ook zelf aan de slag kunnen. “We hebben de scholen geleerd hoe ze zelf 360° opnamen kunnen maken en die beelden achteraf kunnen verrijken met extra informatie. Op die manier kunnen ze vanaf nu ook hun eigen materiaal verder ontwikkelen en dat was ook een van onze doelen.”

Dit project werd gesubsidieerd via het ‘Platteland Plus’-programma van de provincie Limburg.

Contact: nadia.reweghs@pxl.be / joris.vandebosch@pxl.be  

Aanbevolen berichten