Waar blijven die groene terrassen?

door Kathleen De Clercq
1,3K views
Een groen terras op het Conscienceplein in Antwerpen: niet alleen goed voor schaduw en verkoeling, maar ook voor sfeer en portemonnee.

Ze zijn er weer: die eerste mooie lentedagen. En hoera, we mogen zelfs terrasjes doen. Maar wanneer kiest onze horeca echt volop voor groene terrassen?

Hot en cool

Vermoedelijk komt er binnenkort weer een mooie weekendbijlage met daarin de mooiste en groenste terrassen van de provincie, wel twee bladzijden vol. ‘Wel twee’ of ‘slechts twee’? Als je het mij vraagt: zo ’n overzicht zou de hele weekendbijlage vol moeten krijgen, want groene terrassen zijn tegelijkertijd hot en cool.

De voorbije twee lentes en zomers werden we steeds creatiever in het aangenaam aankleden van ons eigen terras. Pinterest staat er vol van. En verkopers van tuinmeubelen, lantaarns, receptietafeltjes en verwarmingselementen zagen in hun verkoopcijfers dat we verplicht waren te cocoonen.

Maar nu hebben we zin om naar buiten te gaan. Om te kijken naar wie voorbijflaneert op dat mooie terras daar in de stad, vlak bij een standbeeld of op een markt. En dat terras moet dan minstens zo gezellig zijn als ons eigen terras thuis, want voor de prijs van een koffie op verplaatsing willen we meer krijgen dan wat we thuis al hebben.

Lokken  

De zoektocht naar het ideale plekje mag weer starten en het valt op dat de horeca inspanningen heeft geleverd om ons te lokken. Duur meubilair, prachtige terrashaarden voor de koelere dagen, luifels met een vierkantemeterprijs van een BEN-woning…  En toch ontbreekt er iets.

De voorbije twee jaar – sinds 11 maart 2020 – hebben we veel geleerd. Eerst zouden we dat wel even vijf weken doen, zo thuis en in de tuin overleven. Die vijf weken werden maanden en overleven kon je maar beter doen door maximaal te genieten: afhankelijk van de maatregelen enkel thuis of op dat nieuwe overdekte terras bij vrienden. Poolhouses zonder pool werden als warme broodjes verkocht, dus die moesten uitgetest worden. En één ding hadden die gezellige momenten op zo’n terras thuis of bij vrienden alvast gemeen: het uitzicht op groen. Wat was dat heerlijk…

De rekening

Niet alle horeca-uitbaters hebben uiteraard de kans om te vergroenen. Zij zullen ons door een andere gezellige inrichting moeten bekoren. Maar toch zijn er meer horeca-uitbaters die wél kunnen vergroenen. Zelfs met bomen, die niet alleen schaduw geven maar ook verkoeling. En die goed zijn voor je portemonnee.

Laat ons even een rekening maken. Een overkapping van 8.000 euro – en dat is wellicht nog optimistisch geteld –  vervangen we door twee bomen van elk ongeveer 400 euro inclusief het plantwerk. Dat zijn al aardige bomen, want we willen natuurlijk meteen effect. De komende 10 jaar trekken we jaarlijks 500 euro uit voor onderhoud en dan heeft die tuinman echt wel flink doorgeteld. Dat brengt ons op 5800 euro voor én schaduw én verkoeling én sfeer.

Dus ja, eigenlijk moeten we bij die 8.000 euro overkapping nog sfeer toevoegen met een of andere knoestige olijfboom die eigenlijk gekapt ging worden omdat hij niets meer opbracht, maar waar iemand een interessant economisch model voor heeft gevonden. Hij heeft hem in een veel te dure designbak gestopt en verkoopt hem door voor 1.500 euro. Hij moet in de winter binnen, dus daarvoor betaalt de horeca-uitbater huur van die verwarmde overwinteringsplaats. Dus 2.000 euro voor sfeer komt er nog bij. Wie oh wie haalt het in zijn hoofd om te zeggen dat bomen en ander groen duur zijn? Ze zijn duurzaam. Punt. Duurzaam heeft niets te maken met duur.

Klimplant = 2 cava’s

Geen plaats voor een boom? Zoek het dan bij de meest opportunistische plantensoorten, namelijk de klimplanten. Vaak is het al voldoende om een tegel weg te nemen om hem zijn opportunistische klimparcours te laten afleggen: en daar is je tegeltuintje.

Ook de bladeren van klimplanten geven schaduw en verkoeling. En vooral – ik kan het niet genoeg herhalen – die zo onbetaalbare (maar eigenlijk juist heel betaalbare) sfeer. De horeca in de gezelligste straatjes in Antwerpen nabij het Conscienceplein of in de Sint-Andrieswijk heeft dat goed begrepen. Je waant je er in een woud van lianen met al die plantenslingers over de straten en altijd zit het daar vol. Zo’n klimplant heb je voor de prijs van 2 cava’s. Maar moet ik nu echt naar Antwerpen voor sfeer en gezelligheid?

Ik ga vanaf nu op zoek naar groene terrassen, dus horeca-uitbaters, zet u alvast schrap. Het is nog niet te laat om een boom of ander groen te planten. Het kan nog zowat tot eind maart. Doe je het niet, dan drink ik mijn koffie thuis of bij familie. Want ik ben al wat gewend ondertussen, en ik niet alleen…

Contact: kathleen.declercq@pxl.be

Aanbevolen berichten