Nieuw Euregio-project bereidt voor op duurzamere wijnbouw
Vini vidi vici: ooit een lachwekkende spelfout op een getatoeëerde voetballersarm, nu zonder meer van toepassing op een Europese wijnprimeur in onze contreien. Voor de eerste keer bundelen vier opleidingscentra in Vlaanderen, Wallonië en Nederland – waaronder Hogeschool PXL – hun expertise en opleidingsaanbod om de duurzame wijnbouw van morgen voor te bereiden. Want wie samen wijnt, wint…
EMR Wine, zo heet het 3-jarige Interreg EMR-project gesubsidieerd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Samen met overheden en partners in Nederlands Limburg en de provincie Luik slaan Hogeschool PXL (expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen) en het proefcentrum PC Fruit de handen in elkaar. Het doel: samen een Euregionaal netwerk van producenten en onderwijsinstellingen opzetten om zo – over lands- en provinciegrenzen heen – een duurzame, ecologische en lokale wijnbouwsector uit te bouwen, zowel in productie als in consumptie.
Wijnbouw in Limburg (en de naburige provincies) is verre van nieuw en ook het aantal wijngaarden neemt nog steeds gestaag toe. Opmerkelijk is dat veel wijnbouwers tegenwoordig – in tijden van klimaatverandering – voor ecologische wijnbouw kiezen. Dat vraagt kennis van nieuwe, moderne productiemethodes, waarin bijvoorbeeld duurzaam en verantwoord wordt omgesprongen met water, de impact van landbouwactiviteiten beperkt wordt en pesticiden vermeden worden. Een echte ecologische transitie die tal van nieuwe mogelijkheden creëert.
Geen wonder dus dat binnen EMR Wine de opleiding van toekomstige wijnprofessionals en de ecologische bewustmaking van alle betrokken stakeholders centraal staat. Dat gebeurt via gezamenlijke opleidingsprogramma’s, stages op wijndomeinen (al dan niet over de grens), de uitwisseling van ‘good practices’, sensibiliseringsworkshops, studiedagen enz.
Ook wordt de communicatie gebundeld in een wijncharter voor de Euregio Maas-Rijn. Dat charter moet de ecologische aanpak garanderen en de nieuwe wijnfilosofie in de regio uitdragen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd. Proost!
Meer info: www.emrwine.eu
Contact: nele.bylois@pxl.be
Dit samenwerkingsproject wordt financieel ondersteund door het Interreg V A-programma van de Europese Unie.
Lees ook:
Wijntoerisme in Limburg: de nieuwe reistrend?