5 baanbrekende trends die de logistieke wereld veranderen

door Carla Vreys
2,K views
De logistieke wereld verandert snel.

De wereld zal ingrijpend veranderen. Innovaties komen in snel tempo op ons af. In alle sectoren is dat zo, ook in de logistiek. De nieuwste trends en technologieën zijn slim, hoogtechnologisch en kostenefficiënt. Zelflerende stock-picking robots, bezorgdrones en IoT-platformen: de toekomst staat voor de deur. Voor het Interreg-project Logistiek Leren Zonder Grenzen interviewden we 14 uiteenlopende logistieke spelers in Belgisch- en Nederlands-Limburg. Elk dag opnieuw krijgen ze te maken met deze baanbrekende innovaties. Welke hiervan zullen de toekomst zeker beïnvloeden? Ontdek het in dit artikel.

1. Internet of Things (IoT)

Met Internet of Things (IoT) verwijzen we naar het systeem van onderling verbonden en zelfsturende apparaten die met elkaar communiceren. Mooie voorbeelden in de logistiek zijn autonoom rijdende en gekoppelde voertuigen, sensoring en track-and-tracesystemen van online bestellingen. Het kan logistieke bedrijven helpen om de voorraad te controleren, magazijnen te beheren, vlootroutes te optimaliseren en het aantal afgelegde kilometers te verminderen.

Op elk onderdeel van de supply chain wordt er grote impact van IoT verwacht volgens de geïnterviewde bedrijven.

2. Digitalisering & big data

Supply chain management en digitalisering gaan de toekomst maken. Uit de interviews komt naar voren dat er een aantal digitale oplossingen op komst zijn die de sector in staat stellen om de beschikbare transportmiddelen beter te benutten en de servicekloof te dichten. Op cloud gebaseerde transportmanagementsystemen (TMS), fleetmanagementsystemen of digitale vrachtplatforms zijn allemaal oplossingen die processen stroomlijnen en kosten optimaliseren.

Deze digitalisering levert bakken informatie op over operaties, klanten, verkopen en meer: big data die komt uit bronnen als bedrijfssystemen, bestellingen, transport, logistiek, weblogs voor klanten, koopgedrag, mobiele apparaten, GPS, sensoren en sociale kanalen.

Met deze gegevens kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun klantenservice verbeteren, voorraden in real-time aanpassen en zelfs predictive analytics genereren om risico’s te beperken.

De keerzijde is dat je voor het beheren, analyseren en visualiseren van deze duizelingwekkende hoeveelheden data geavanceerde algoritmen en rekenkracht nodig hebt.

3. Artificial Intelligence (AI) & robots

Volgens de ondervraagde bedrijven zullen artificial intelligence (AI) en robotisering talloze toepassingen krijgen in de supply chain. Denk maar aan robots en computers die werknemers helpen met repetitieve en fysiek uitdagende taken. Maar evengoed onbemande vrachtschepen, order-picking robots en drones die pakjes bezorgen. Robots kunnen processen automatiseren en efficiënter maken. Hoewel de ondervraagde bedrijven veel interesse hebben in AI en robotisering én voorzichtige eerste stappen zetten, blijken deze technologiëen vandaag nog niet helemaal matuur.

Een goed voorbeeld zijn zogeheten wearables of draagbare apparaten die werknemers ondersteunen. Dit kan gaan over exoskelets, die extra rug- of armondersteuning bieden tijdens het werk, of smartglasses.

Uit onderzoek blijkt dat een derde van de logistieke ondernemingen al gebruikmaakt van één of meerdere robotsystemen in hun supply chains. Over tien jaar zal dit uitbreiden naar driekwart.

4. Focus op Risk Management

Al deze nieuwe trends en technologieën zullen zonder twijfel zorgen voor slimme, hightech en kostenefficiënte supply chains. Ze verhogen tegelijkertijd de complexiteit enorm en ook de bijbehorende risico’s als er iets fout loopt. Supply chain risk management, als een manier om zich voor te bereiden op ongewenste gebeurtenissen, wordt bijgevolg van cruciaal belang.

Stappen om de supply chain flexibeler en veerkrachtiger te maken, zijn onder meer de zichtbaarheid verhogen (zodat storingen op tijd kunnen worden gedetecteerd), nauwe samenwerking met leveranciers en distributeurs (zodat alternatieve supply routes kunnen worden gevonden) en een goed BCP of Business Continuity Plan wanneer er iets misloopt.

5. Meer samenwerking

Tot slot zal de toekomst van logistiek bepaald worden door samenwerking in de keten. Verschillende spelers, zowel intern als extern, dienen nauw samen te werken. Op die manier ontstaat een end-to-endketen waar iedereen aan hetzelfde touw trekt.

Doordat alle medewerkers in de verschillende fases van de keten inzicht hebben in hun bijdrage, kunnen zij hun activiteiten optimaal afstemmen op de doelstellingen van die keten. Mensen herkennen de manier van werken en kunnen daardoor sneller inzichten delen, tot conclusies en een verbetervoorstel komen en sneller implementeren.

De inkoopafdeling kan bijvoorbeeld de bedrijfsgegevens van leveranciers gebruiken om beslissingen in de toeleveringsketen te verbeteren. Ondertussen kan samenwerking in de toeleveringsketen interne processen stroomlijnen. En ga zo maar door.

Hoe bereid je je voor op deze uitdagingen?

De logistieke sector ondergaat momenteel een disruptieve transformatie. In een ongekend snel tempo komen de veranderingen op ons af.

Met Logistiek Leren Zonder Grenzen, een interactief opleidingsprogramma ontwikkeld door de hogescholen PXL en Fontys met steun van Interreg, helpen we jou deze nieuwe trends en technologieën succesvol te omarmen en toe te passen.

Ontdek hier meer over dit project, volg onze LinkedIn-pagina, abonneer je op onze nieuwsbrief of stuur je vraag naar Carla Vreys (PXL) of Danny Jonker (Fontys).

Contact: carla.vreys@pxl.be

Dit project wordt gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu. Het project wordt verder ook financieel ondersteund door de provincies Belgisch- en Nederlands-Limburg.

Aanbevolen berichten