Groenonderzoek PXL boomt

door Tony Remans
1,6K views

Van steriele stierkikker over hamsterburcht tot Very Important Tree

De Amerikaanse stierkikker vormt een bedreiging voor onze inheemse fauna. PXL-onderzoekers proberen de opmars van de stierkikker in Vlaanderen in te dijken door steriele mannetjes uit te zetten. Foto: Wikimedia.org

In tijden van klimaatverandering stijgt de aandacht voor natuur en groen, en dus boomen ook de onderzoeksprojecten waarin onze fauna en flora centraal staan. Op een presenteerblaadje: vier onderzoeksprojecten van de expertisecel PXL BIO-Research en onze PXL-opleiding groenmanagement die momenteel ‘in the picture’ staan…

1. Stierkikkers bestrijden met steriele mannetjes: wereldprimeur

De Amerikaanse stierkikker – soms meer dan 30 cm groot –  palmt al tientallen jaren het gebied van de Grote Netevallei in. Hij (vr)eet alles wat op hij tegenkomt. Inheemse kikkers, salamanders, vissen, zelfs zijn eigen dikkoppen: niks is nog veilig. Op die manier verstoort hij het ecosysteem en vormt hij een gevaar voor de inheemse biodiversiteit.

Onze PXL-onderzoekers willen de invasieve kikkersoort op een duurzame manier bestrijden en dat doen ze met een wereldprimeur: door steriele mannetjes te kweken en uit te zetten. Op die manier hopen de onderzoekers de opmars in te dijken.

Bekijk en/of lees ook:

“Antwerpen zet onvruchtbare stierkikkers uit om populatie in te dijken” (VRT NWS)

“Wereldprimeur om populatie stierkikkers in te dijken” (RTV)

“Wereldprimeur: PXL steriliseert stierkikkers om plaag in te dijken” (TVL)

Meer achtergrondinfo over het LIFE-3n-stierkikkerproject vind je hier.

Een wereldprimeur: dat zorgt voor media-aandacht. Afbeelding: artikels in De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Metro).

2. Very Important Trees

Geen bladeren meer ruimen onder bomen en dat niet uit luiheid, maar omdat het de bomen beter beschermt en beter laat groeien. Dat is een van de uitgangspunten van een nieuw onderzoeksproject waarin PXL BIO-Research en de stad Hasselt 65 oude, waardevolle bomen – very important trees – in de Hasseltse binnenstad aan een grondig onderzoek zullen onderwerpen.   

Bedoeling is na te gaan hoe je – rekening houdend met de leefomgeving – bomen nog beter kunt verzorgen, onder meer door de afgevallen bladeren als basis voor een goede voedingsbodem te gebruiken.

Bekijk en/of lees ook:

“Onderzoek moet Very Important Trees in Hasselt gezonder maken” (VRT NWS)

“Hasselt overweegt om geen bladeren meer te ruimen” (TVL)

“65 oude Hasseltse bomen krijgen VIP-behandeling en nakomelingen (Het Nieuwsblad)”

3. In de bres voor wilde hamsters

De korenwolf of wilde hamster is in Vlaanderen al jarenlang een met uitsterven bedreigde diersoort. Een van de laatste inheemse bastions waar je hem nog aantreft zijn de graanakkers in de buurt van Widooie. Een consortium van PXL BIO-Research, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren tracht deze soort binnen een soortbeschermingsplan van de ondergang te redden. Het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren hebben dit jaar 54 ‘gekweekte’ hamsters uitgezet, waarbij er 22 nauwgezet in de gaten worden gehouden door de dieren te zenderen en door wildcamera’s te installeren aan de hamsterburchten.

Lees ook:

“Detectives gezocht om hamsterburchten te tellen in Widooie” (Het Nieuwsblad)

“Detectives gezocht om hamsterburchten te tellen in Widooie” (Het Belang van Limburg)

4. Groendaken

Hoe zorg je ervoor dat een groendak echt een groendak is en geen veredelde woestijn? Hoe kunnen we de kwaliteit van groendaken verbeteren? Dat is de kernvraag van een nieuw onderzoeksproject waaraan heel wat partners uit de bouwsector en groenvoorziening deelnemen en waarin onder meer wordt voortgebouwd op eerder groendakonderzoek van PXL BIO-Research. Paradepaardje wordt een reeks van acht verschillende proefdaken op de gebouwen van … Greenville.

Lees ook:

“Onderzoek naar groendaken op dak van … Greenville” (Het Nieuwsblad)

Een volledig overzicht van alle onderzoeksprojecten van de expertisecel PXL BIO-Research vind je hier.

Contact:

tony.remans@pxl.be (opleidingshoofd PXL Groenmanagement)

alain.devocht@pxl.be (onderzoekshoofd PXL BIO-Research)

Aanbevolen berichten