Amerikaanse stierkikkers vangen met fuiken

door Alain De Vocht
1,7K views
De Amerikaanse stierkikker vormt een bedreiging voor onze inheemse fauna. Samen met onderzoekspartners proberen onderzoekers van PXL BIO-Research de opmars van de stierkikker in Vlaanderen in te dijken door steriele mannetjes uit te zetten. De kikkers worden gevangen met fuiken. Foto: Agentschap Natuur en Bos

De Amerikaanse stierkikker is wat men noemt een ‘invasieve exoot’: hij (vr)eet alles wat hij tegenkomt en vormt zo een gevaar voor de inheemse biodiversiteit. In het Europese LIFE-3n-Stierkikker-project proberen onderzoekers de verspreiding van de kikkers op een duurzame manier tegen te gaan. Dat doen ze onder meer met fuiken. Wat een fuik is en hoe je ze gebruikt? Alain De Vocht, onderzoekshoofd PXL BIO-Research, licht toe.

De Amerikaanse stierkikker – soms meer dan 30 cm groot –  palmt al tientallen jaren onze voedselrijke wateren in, met name het gebied van de Grote Netevallei. Hij (vr)eet alles wat op hij tegenkomt. Inheemse kikkers, salamanders, vissen, zelfs zijn eigen dikkoppen: niks is nog veilig. Op die manier verstoort de Amerikaanse stierkikker het ecosysteem en vormt hij een gevaar voor de inheemse biodiversiteit.

Via het LIFE-3n-Stierkikker-project willen onze onderzoekers de invasieve kikkersoort op een duurzame manier bestrijden en dat doen ze met een wereldprimeur: door steriele mannetjes te kweken en uit te zetten. Op die manier hopen de onderzoekers de opmars in te dijken. Om de stierkikkers te vangen – niet alleen volwassen kikkers, maar ook de dikkoppen – worden fuiken gebruikt. Wat is een fuik? Welke fuik kies je voor de bestrijding van de Amerikaanse stierkikker? En hoe gebruik je ze? Dat wordt toegelicht in deze video.

In het LIFE-3n-Stierkikker-project worden fuiken gebruikt voor de geïsoleerde populaties van de Amerikaanse stierkikker in Kasterlee, Hoogstraten, Arendonk en Huldenberg.

Meer info: www.stierkikker.be / alain.devocht@pxl.be

Facebook: http://facebook.com/lifestierkikker

Twitter: http://twitter.com/lifestierkikker

Lees ook:

Groenonderzoek PXL boomt

Aanbevolen berichten