Bijna 40% Limburgse familiebedrijven schuift overdracht voor zich uit

door Jean-Pierre Segers
986 views
De voorstelling van het onderzoek naar Limburgse familiebedrijven, door Hogeschool PXL, VKW Limburg en Unizo Limburg.

38 procent van de Limburgse familiebedrijven schuift de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie nodeloos lang voor zich uit. Dat is de hoofdconclusie van een onderzoek uitgevoerd door Hogeschool PXL, VKW Limburg en Unizo Limburg.

Uitstelgedrag

Onlangs voerde Hogeschool PXL in samenwerking met VKW Limburg en Unizo Limburg een uitgebreid onderzoek naar de overdracht van Limburgse familieondernemingen. De uitkomst was alarmerend: maar liefst 38 procent van de Limburgse familiebedrijven – bijna vier op de tien dus – blijkt in de risicogroep te zitten waarvoor ‘code rood’ geldt. De gemiddelde Limburgse ondernemer heeft de neiging om de voorbereiding van de eigendomsoverdracht van het bedrijf – hetzij binnen de familie, hetzij via een verkoop aan derden – te lang uit te stellen. Ook oudere ondernemers vinden zich blijkbaar nog vaak ’te jong’ om er al mee bezig te zijn. “Nochtans is tijdig beginnen na te denken over de overdracht van cruciaal belang”, aldus PXL-onderzoeker Stef Houben. “De voorbereidingen voor een eigendomsoverdracht kunnen enkele jaren in beslag nemen.”

Helft wil graag overdragen aan kinderen of familie

Bijna de helft van de Limburgse ondernemers wil z’n onderneming bij voorkeur overdragen aan de kinderen of aan familie. Toch blijkt de vrijstelling van schenkbelasting voor de overdracht van een familiebedrijven amper bekend. VKW Limburg en Unizo Limburg willen daarom een campagne starten om die actieve gunstmaatregel – die sinds 2012 net de verankering van familiebedrijven ambieert – breder bekend te maken.

Slechts een derde van de bedrijven die vandaag actief bezig zijn met de voorbereiding van de bedrijfsoverdracht, denkt eraan om gebruik te maken van de 0% schenkbelasting. De verkoop van het bedrijf – hetzij aan de kinderen of familie, hetzij aan derden – blijft duidelijk een populairdere optie. Vooral kleinere bedrijven denken vaker aan een verkoop. Met alle risico’s van dien voor de verankering van die bedrijven in de regio.

Netwerken koppelen

VKW Limburg en Unizo Limburg willen niet alleen de vrijstelling van schenkbelasting onder de aandacht brengen; ze gaan ook actief en gericht hun netwerken aan elkaar koppelen. Doel is om in alle discretie de onderlinge contacten tussen mogelijke overlaters en potentieel geïnteresseerde overnemers te vergemakkelijken en zo de verankering van Limburgse bedrijven te bevorderen. Kmo’s blijven immers van levensbelang voor de Limburgse economie.

Meer info?

jean-pierre.segers@pxl.be

Een TVL-reportage over dit onderwerp vind je hier.

Aanbevolen berichten