Onderzoeker van de maand (12): Sofie Gielis

door Frank Joosten
2,3K views
Sofie Gielis, onderzoeker bij het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een dame die te boek staat – pun intended 🙂 – als literatuurkenner: Sofie Gielis, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: Sofie Gielis

Leeftijd: 37 jaar

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd met Kenneth Ramaekers (sinds vorig jaar ook PXL-collega en directeur communicatie & bestuurszaken), twee dochters van 8 en 4 jaar.

Onderzoeksdomein(en): Ik schreef een doctoraat over mengvormen van essay en verhaal in postmoderne literatuur – denk daarbij aan auteurs als Charlotte MutsaersGerrit KrolM. Februari en Atte Jongstra. Het onderzoek vond ik erg interessant maar na die eenzame doctoraatsjaren zocht ik nieuwe uitdagingen. Die vond ik eerst in de culturele sector en sinds 2010 bij de olijke, gemotiveerde bende van PXL-MAD.

Binnen PXL-MAD leid ik FRAME, een disciplineoverschrijdende groep met zowel onderzoekers uit verschillende grafische disciplines en de vrije kunsten (PXL-MADMAD-Research), als uit (interieur)architectuur (UHasselt, Faculteit Architectuur en Kunst). De FRAME-leden delen dus geen medium, poëtica of zelfs praktijk, wel het uitgangspunt dat de artistieke, schrijf- of ontwerppraktijk zelf een alternatieve vorm van kennis biedt, die je niet via andere methodes of theorieën kan achterhalen. De artistieke praktijk is een manier om te denken in en door beelden en ruimtes.

Dat sluit goed aan bij de manier waarop ik literatuur benader. Ook de literatuur is immers een dergelijke praktijk. Ik vind het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van het literaire veld dus ik ben nog steeds veel met boeken bezig. Zo recenseer ik al zo’n 15 jaar (je kan me bijvoorbeeld tegenkomen in De Standaard) en ben ik jurylid voor de ECI Literatuurprijs, samen met de Libris en de Fintro Literatuurprijs een van de belangrijkste bekroningen voor Nederlandstalige literatuur.

Jouw passie(s)? Ik kan het niet laten om na te denken. Vandaar dat ik ook zo graag lees. Ik volg sporen, ontdek verbanden, steek grenzen over. De interessantste projecten binnen FRAME vind ik ook diegene waarbij grenzen worden opgezocht of opgeheven. Zo werk ik momenteel samen met collega Patrick Ceyssens mee aan IMPACT, een Interregproject dat samenwerkingen tussen kunst, onderzoek en industrie in de Euregio Maas-Rijn stimuleert.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Audrey Hepburn omdat ze een kwetsbare kracht koppelt aan een moeiteloze elegantie.

Echte helden kan je ze niet noemen maar ik heb ook een zwak voor figuren die in de schaduw maar niet onder de radar blijven, zoals Rolling Stones-drummer Charlie Watts. Ook hier is een link te bedenken met Audrey Hepburn: het heertje onder het langharig tuig heeft net als de eeuwige ballerina een natuurlijke elegantie, een esthetisch verantwoorde quirkiness.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Wat kan ik nog toevoegen aan zo’n topcatering? Veel keuze, lekker en afwisseling. Blijf me vooral verrassen!

Contact: sofie.gielis@pxl.be

Aanbevolen berichten