Bouwstudenten PXL winnen innovatieprijs

door Frank Joosten
1,3K views
Darragh Russell en Fréderic Lafosse, tweedejaarsstudenten bouw aan Hogeschool PXL.

Darragh Russell en Frederic Lafosse, tweedejaarsstudenten bouw aan Hogeschool PXL, hebben in Brussel samen met enkele teamgenoten de eerste Hackathon Digital Construction gewonnen. In die innovatiewedstrijd werkten ze het idee uit van SAM, een robotcamera die continu de veiligheid van bouwwerven screent en ingrijpt in geval van gevaar.

Hoe kan de bouwsector in de toekomst nog beter gebruikmaken van digitalisering en innovatieve ICT-toepassingen? Dat was de kernvraag van de eerste Hackathon Digital Construction in het Brusselse Co.Station, georganiseerd door Confederatie Bouw Brussel en een hele reeks bedrijfs- en sectorpartners. Een 50-tal creatieve geesten mochten een weekend lang brainstormen en ideeën ontwikkelen: ingenieurs, programmeurs, bedrijfsmensen en technologiestudenten, onder wie ook 9 bouwstudenten van Hogeschool PXL.

In een competitie met zes andere multidisciplinaire teams kaapte het SAM-team met Darragh Russell en Frederic Lafosse de hoofdprijs van 3.000 euro weg, een prijs die dient voor de verdere implementatie van het idee. Frederic Lafosse: “SAM staat voor Safety Automatic Management. Het is een robotcamera die waakt over de veiligheid van bouwwerven. Als een onervaren of tegendraadse bouwvakker een gevaarlijke werfzone betreedt zonder veiligheidshelm, dan brengt SAM de werfleider meteen via sms of mail op de hoogte. Ook geconnecteerde machines kunnen in gevaarlijke situaties automatisch vanop afstand worden stopgezet. Op die manier kunnen bouwbedrijven beter anticiperen op mogelijke gevaren.”

Het SAM-team in brainstormmodus.

Darragh Russell: “Het was echt een superervaring om twee dagen lang met mensen van verschillende achtergronden in een team samen te werken aan zo’n innovatieve case. Het was stevig doorwerken – uitrusten was er niet bij – maar ik heb op één weekend echt heel erg veel geleerd, en daar gaat het uiteindelijk om.”

Ook Greet Frederix, opleidingshoofd van de PXL-opleiding bouw, is in de wolken met de ervaring en de prijs van haar studenten: “Deze hackathon was een absolute voltreffer. De bouwsector staat inderdaad voor heel wat uitdagingen, waaronder zeker ook digitalisering en ICT. Op dat vlak worden zeker nog niet alle mogelijkheden ten volle benut. We zijn de organisatoren heel dankbaar dat onze studenten mee mochten nadenken over de bouwsector van de toekomst. Een event dat zeker voor herhaling vatbaar is.”

Een kort demofilmpje van SAM vind je hier:

Aanbevolen berichten